Специална комисия препоръча Русеф да се оттегли

дилма русеф

Специална комисия в бразилския парламент препоръча отстраняването от длъжност на президента на Бразилия Дилма Русеф, предаде Франс прес. Състоящата се от 65 депутати специална комисията по импийчмънта на президента одобри с мнозинство незадължителен доклад, който препоръчва на депутатите да гласуват в подкрепа на процедурата по отстраняване от длъжност на държавния глава.

След бурни 11-часови дебати, 38 депутати от комисията гласуваха за продължаване на процедурата срещу 27 "против".

Според бразилското законодателство, решението на комисията трябва да бъде разгледано от долната камара на парламента. Ако тя одобри препоръката с две трети от гласовете, процедурата за отстраняване от длъжност ще бъде разгледана в горната камара – Сената, който ще има последната дума.

Опозицията обвинява 68-годишната Дилма Русеф, която има български корени, в манипулиране на федералния бюджет през 2014 и 2015 г., за да се омаловажи размерът на държавния дефицит. 

Хиляди бразилци излязоха по улиците на Рио де Жанейро, за да изразят подкрепата си за Русеф. На митинга присъстваше и предшественикът на Русеф – Лула да Силва. "Никога не съм си представял, че на 70-годишна възраст ще видя хора, които дирижират държавен преврат, за да премахнат демократично избран с волята на народа президент", каза бившият президент на Бразилия. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст