ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Водата в София ще поскъпне с 6 стотинки на кубик

вода

Водата за потребителите на Софийска вода, най-вероятно ще поскъпне с 6 ст. до 1.82 лв. за кубически метра с ДДС. Това в крайна сметка е предложено в доклада на работната група към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Утре предстои доклада, както и предложението на концесионера да бъдат разгледани от регулатора.

Припомняме, че предложението на "Софийска вода" за новата цена на водата е поскъпване с 35 ст. до 2.11 лв. с ДДС. В момента цената е е 1.76 лв. с ДДС, което означава, че в предлагания от доставчика вариант увеличението е с близо 20%., докато работната група предлага увеличение от 3.4%.

Според нормативните документи, "социалната поносимост" на цената на ВиК услугите в столицата е доста по-висока – 5.12 лв./куб. м, се припомня в становището на работната група. При определянето й е взет предвид средномесечният доход на жител на града от 573 лв. през 2014 г. по данни на НСИ. Фактът, че средно в едно домакинство живеят 2.4 души, а минималното потребление на вода за бита е 2.8 куб. метра на човек месечно са сред основните изходни данни, на чиято база работната група е направила своето предложение.

Цената на водата не е променяна от средата на 2012 г. 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст