ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Правосъдие за всеки” започва нов епизод от битката за съдебна реформа

Темида

Комисията по правните въпроси в парламента ще разгледа отново предложенията на инициативата "Правосъдие за всеки" за съдебна реформа. От седемте първоначални предложения две бяха приети. От инициативата настояват останалите пет да бъдат разгледани във висяща процедура за промяна на конституцията чрез отваряне на нова процедура, в рамките на която да бъдат обсъдени. Това обясни пред "Хоризонт" адвокат Петромир Кънчев.

Сред основните предложения са децентрализация на прокуратурата, съкращаване на мандатите на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор, както и намаляване на парламентарната квота във ВСС, за да не се влияе на решенията на Съвета, обясни Кънчев.

Относно дискусионното разделяне на парламентарната квота в съдийската и прокурорската колегия на ВСС, адвокат Кънчев заяви:

Ако тези членове бъдат "паркирани" в прокурорската квота, където главният прокурор има "златна акция" и влияние, и той осъществи и контрола си и върху съдебната квота, и там се назначават именно съдии, които продължават да излизат с порочни актове, лошото качество на прокуратурата ще бъде оправдано със съдебните актове, с които тези магистрати ще бъдат назначени – и то в края на мандата на този ВСС. Това абсолютно обезсмисля разделянето на ВСС, прокламирано като "короната на промените в съдебната власт" и това е изключително обезпокоително.

Според Петромир Кънчев съдийското съсловие не би трябвало да бъде пасивен наблюдател на този дебат.

На 19-и април "Правосъдие за всеки" организира дебат, който да обедини усилията на различни структури в общ фронт за истинска съдебна реформа, срещу сега представяната имитация на такава, каза още Петромир Кънчев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст