ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Корупция ли? Чорапът вече се разплита!

бойко борисов

В поредния доклад на Държавния департамент на САЩ, макар и отнасящ се до състоянието на човешките права по света през 2015 г., отново корупцията е посочена като един от основните проблеми на България. Изследването алармира за продължаващо влошаване на медийната среда, увеличаваща се политическа и корпоративна зависимост на медиите, маргинализиране и нетолерантност към ромите, като не пропуска и корупцията, за да очертае една черна картина на българската действителност.

В добавка авторите на доклада посочват убийствата, лошите условия в затворите, полицейското насилие и традиционното за нашенската съдебна система забавяне на присъди. Безнаказаността срещу престъпления на служители от силовите ведомства също е забелязана от експертите на департамента: "Правителството предприема стъпки за преследването и наказанието на служители в службите за сигурност и на други места, извършили насилие, но техните действия са недостатъчни и безнаказаността е проблем", се посочва в документа.

Във връзка с корупцията авторите на изследването смятат, че съществуват закони за наказание на този вид престъпност, но правителството не ги прилага ефективно. В доклада се съобщава, че служители във всички клонове на правителството участват безнаказано в корупционни практики – подкупи, конфликт на интереси, злоупотреби и други. Цитирана е и статистика на Центъра за изследването на демокрацията, според която нивото на корупцията в страната е изключително високо – 18% от гражданите са предлагали подкуп, а над 28% са получавали предложение за подкуп, се отбелязва в доклада.

Според авторите на изследването на правителството и неправителствените организации им липсват трайни антикорупционни механизми. Те са цитирали и последния мониторингов доклад на Eврокомисията, където се посочва, че българската прокуратура няма капацитет за ефективно разследване на случаи на корупция по върховете на властта и високопоставени правителствени служители. Експертите  и тук са цитирали конкретни данни – например че до края на октомври 2015 г. прокуратурата е започнала проверки по 100 сигнала за корупция на държавни служители, в това число и на осем магистрати. Сред тях обаче няма високопоставени държавни чиновници.

За капак докладът коментира и "широко разпространените обвинения за купуване на гласове и употреба на расистка, ксенофобска и провокаторска реторика в рамките на изборната кампания" по време на парламентарните избори през 2014 година.

Общо взето, изследването на Държавния департамент не оставя нито една обществена сфера у нас, без да ни посочи заканително с пръст. Тук според щатските експерти се регистрират чести случаи на нарушаване на човешките права,  дискриминация срещу представители на определени религии, хора с различна сексуална ориентация, етнически малцинства и хора с увреждания. Насилието над жени и деца също е отбелязано в доклада наред с недостатъчните политики и закони за интеграция на бежанци – един актуален проблем за нас, но не и за САЩ с оглед на бежанската криза в ЕС.

Коментирайки доклада, премиерът Бойко Борисов заяви, че корупция има във всички държави, включително и в САЩ. "Това не е нещо, което да ни учудва. Ние никога не сме отричали", каза Борисов. Той бодро заяви, че е оптимист в разкриването на случаите на корупция. "В тази сфера ще продължи да се работи. Вече започна да се разплита чорапът, казано на жаргон. Така че трябва да се толерира и да се подкрепят и службите, и прокуратурата в борбата с този бич на съвременното общество", призова премиерът.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст