ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Аптеките с първа крачка към е-здравеопазването

софарма трейдинг аптека

Българският фармацевтичен съюз (БФС) представи интернет платформа, предоставяща информация за достъпа до лекарства и фармацевтични услуги на територията на цялата страна. Приложението се казва "мАптека" и представлява своеобразна карта на аптеките, която обединява информация от регистрите на институции като Министерство на здравеопазването, Изпълнителна агенция по лекарствата, Регионалните здравни инспекции, НЗОК и БФС, заяви председателят на фармацевтичния съюз Илко Гетов по време на пресконференция. Чрез тази апликация се опитваме да предоставим бърза и обобщена информация по зададени критерии за географското положение на аптеките по област, община и населено място, уточни той.

Приложението дава информация и за денонощни аптеки, такива които работят с НЗОК и различни статистически данни, свързани с най-близката аптека до нас, къде се приготвят лекарства и къде се продава инсулин, добави авторът на проекта Светослав Крумов. "мАптека" ще представя още данни за ръководителя на аптеката, работното й време, и ще визуализира района на местонахождението й. Подготвя се и мобилно приложение, обобщи Крумов.

Според председателят на БФС новата онлайн платформа може да бъде използвана като инструмент за изготвянето на Национална аптечна карта, предвидена в промените на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина на здравното министерство. Картата ще включва политики към стимулиране и ограничения при откриването на аптеки с цел осигуряване на равномерен достъп до лекарства, фармацевтични услуги и грижи за населението. Илко Гетов изрази готовност фармацевтичният съюз да участва в подготовката на Националната аптечна карта, подчертавайки силната необходимост от нея тъй като страната ни е на едно от челните места по брой аптеки, но на едно от последните по достъп до фармацевтични услуги.

От Фармацевтичния съюз настояват да се въведе едногодишен мораториум върху разкриване на аптеки в населените места, където вече има разкрити и ще направят това предложение, когато промените в закона са на дневен ред. Нуждаем от държавен контрол върху аптечния бизнес и трябва да се върне съществувалото преди години изискване за задължително отстояние между аптеките от 250 метра, защото има места като община Венец, където близо 7000 хил. души нямат достъп до фармацевтични услуги, обясни Гетов. С този проект правим първи стъпки към електронното здравеопазване, но се нуждаем от парламентарна подкрепа, за да се изгради единен информационен аптечен регистър, чрез който информацията в "мАптека" да се актуализира на време и да се изчистят грешките в приложението, които най-често са свързани с точните адреси на някои аптеки, завърши председателят на БФС.

Платформата може да бъде намерена на адрес: http://www.mapteka.bg/

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст