ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бюлетината “Не подкрепям никого” няма да вдига бариерата

избори

Бюлетината "Не подкрепям никого" няма да влияе за разпределението на мандатите и за 4-процентната бариера за влизането в парламента. Това реши парламентът на поредно заседание, на което приема поправки в Изборния кодекс.

До решението се стигна след спорове, започнали още миналата седмица в правната комисия, която реши гласовете да участват във формирането на бариерата за влизане в Народното събрание. Така партиите с по-голям брой получени гласове щяха да преминат прага, а формациите и коалициите с по-малка подкрепа да останат под нея. С по-големия брой действителни бюлетини по-малко партии щяха да прескочат и бариерата от 1%, над която се получава партийна субсидия.

Заради тази точка ДБГ дори заплашиха, че  напускат управлението, а и от АБВ се обявиха против. След среща във вторник на парламентарните групи от мнозинството и премиера Бойко Борисов се реши все пак "Не подкрепям никого" да не влияе на бариерата.

"Против" се обявиха от ДПС и БСП. Според левицата по този начин се обезсмисля протестният вот. "Това е пълна демагогия. Вие мислите, че изборите са някаква социологическа акция. Или го отчитате като действителен, или изобщо го няма", заяви депутатът от БСП Чавдар Георгиев и добави, че управляващите карат избирателя да отиде до урната, а после не му отчитат гласа.

Вносителят от ГЕРБ Данаил Кирилов предложи новостта заради въвеждането на задължителното гласуване. По този начин избирателите, които не искат да гласуват за никого, ще имат опция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст