ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Вътрешната комисия одобри референдума на Слави

Народно събрание Слави Тифонов внася подписи за референдум

Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към парламента разгледа на първо четене шестте въпроса за референдума, иницииран от "Шоуто на Слави". Одобрението за провеждане на общественото допитване мина с 9 гласа "за" и двама, които бяха "въздържал се". 

Подкрепата дойде от ГЕРБ, АБВ, Реформаторския блок и БДЦ, докато социалистите се въздържаха. От левицата бяха категорични, че гласът на българските граждани трябва да бъде чут, но изразиха съмнение в конституционността на част от въпросите.

Гост на комисията бе сценаристът от "Шоуто на Слави" Тошко Йорданов, който защити въпросите. 

Припомняме, че от инициативния комитет, който събра 572 650 настояват да се направи обществено допитване по шест теми. 

Въпросите, които се предлагат за референдума са:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?
5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?
6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Неотдавна от "Шоуто на Слави" остро се възпротивиха срещу една част от промените в Изборния кодекс. Те атакуваха депутате, че опитват да провалят референдума, защото първоначално бе прието обществените допитвания да не се състоят в един и същ ден, когато има избори. Те дори поискаха от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху текстовете. В крайна сметка обаче депутатите решиха да няма ограничения за забрана на референдумите и датата ще бъде посочвана от държавния глава. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст