ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Мосак Фонсека” – в сделката за “Юрий Гагарин”

мосак фонсека

Сенчеста фирма ударно изкупува български предприятия, докато Националната агенция за приходите чака бомбастичните разкрития на структури като Международния консорциум на разследващите журналисти за офшорните връзки на политици и бизнесмени, за да се размърда. При това новопоявилият се "инвеститор" е не просто някаква фирма от Британските Вирджински острови, а анонимна компания, регистрирана от скандално нашумелите консултанти на "Мосак Фонсека" – същите, заради които гръмна скандалът, означен с името "Досиетата Панама". Но странно защо сега никой не говори за тях. А има много какво да се каже.

Вече е известен новият собственик на дела от 18%, който доскоро притежаваше Делян Пеевски в пловдивското акционерно дружество "Юрий Гагарин БТ" и продаде на 20 април. Това е "Дореко комерс" ЕООД, регистрирано преди три години с капитал 100 лева. Именно то е посочено като купувач в бюлетина на "Централен депозитар". Пак от него става ясно, че сделката е на стойност 6.78 млн. лева. Данните при този вид сделки се публикуват официално, тъй като надхвърлят 5%-ия праг на акционерно участие.

Агент по регистрацията на тази фирма, както вече бе казано, е "Мосак Фонсека & Ко" Лтд. (Mossak Fonseca & Co.) – клон на панамската консултантска компания, заради която в началото на април се разрази скандалът с офшорките. Информацията за тази скандална връзка би следвало да присъства в изтеклите 11 млн. документа, само че от Международния консорциум на разследващите журналисти, изглежда, не са сметнали за необходимо да я обявяват. Което пък повдига и друг въпрос – доколко обективно се правят разкритията. 

Но не е само това. У нас действа Закон за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици. Известен е като Закона срещу офшорките и според разпоредбите му дружества с неясни акционери не могат да участват с повече от 10% в българския икономически живот. И как тогава Doreco Limited придоби публично, на извънборсовия пазар, 18 на сто от "Юрий Гагарин БТ" – структуроопределящо предприятие за тютюневата индустрия у нас? Къде са контролните органи?! Къде е Комисията за финансов надзор? Къде е Националната агенция за приходите?

Всъщност въпросът има по-дълга история: защо институциите са си затваряли очите и досега? Собствеността на фабриката за цигарени опаковки и филтри винаги е била оплетена в паяжина от офшорни компании, което в. "БАНКЕРЪ" описа в текст, публикуван в предишния ни брой под заглавие "Юрий Гагарин" – поредното късане на опашки“. 

Освен това българското дружество на Doreco Limited – "Дореко комерс", е едноличен собственик на "Принт трейдинг" ЕАД. Запознатите с историята на нашенския преход ще се сетят, че предишното му име беше "ИПК Родина 1". То пък е инвеститорът в новата печатница за изданията на Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Градежът й беше финансиран чрез "Партнер лизинг" със средства от фалираната Корпоративна търговска банка. Съдбата на кредита от нея, който е за около 100 млн. лв., все още не е известна.

От документите се вижда, че още от учредяването на "Дореко комерс" пълномощник на Doreco Limited е адвокат Малина Караджова. Тя от своя страна е майка на Преслава Караджова, която пък е в управлението на "Юрий Гагарин БТ" в Пловдив от времето на приватизацията на дружеството. Новият притежател на производителя на цигарени филтри е собственик и на регистрираното в Австрия дружество Tobe Trade International GmbH. Негов директор е Венцислав Донков. Дялово участие там все още има и директорът на "Булгартабак холдинг" Венцислав Чолаков. Донков пък е формалният собственик на друго, свързвано с Пеевски дружество – "Лодис инвест", специализирано в производство на млечните продукти с марките Lacrima и Frezco.

Офшорката Doreco Limited е акционер и в още няколко компании. Една от тях е "Дореко секюрити", чийто управител също не е никак случаен – бившият началник на Националната следствена служба Бойко Найденов. Името му се появи като кандидат за главен прокурор заедно с това на Цацаров. А за него банкерът изгнаник Цветан Василев обяви, че е бил личната кандидатура на Пеевски за този пост. Но тъй като това не стана, ДПС – депутатът (както се твърди) му намерил тих пристан в "Булгартабак".

В групата "Дореко" влиза и "Дореко принт инвестмънт", управлявана от Емил Деведжиев. Островната компания е собственик и на още две регистрирани у нас дружества – рекламната агенция на "Булгартабак" – "Сода комюникейшънс", и "БГ бизнес солюшънс", което внедрява управленски системи. Сред клиентите му са почти всички компании, свързвани с депутата, който според премиера Бойко Борисов пък бил напуснал страната…

Интригуваща информация отпреди дни е, че на 4 април Doreco Limited чрез пълномощник – същия този Емил Деведжиев, е продал своите 100% от "БГ бизнес солюшънс" на сингапурското BG Business Solutions PTE. В документите, подадени за вписването в Търговския регистър, като собственик на купувача е посочено TGI Middle East FZE, което съвсем неотдавна купи от Пеевски и Едоардо Миролио 12.2% от акциите на "Булгартабак". И по тази тема в. "БАНКЕРЪ" писа подробно.

Интригуващ е и фактът, че новият притежател на акции в пловдивската фабрика е и неин досегашен доставчик. А адресът, посочен за кореспонденция в сайта му, е еднакъв с този на фабриката – ул. "Рогошко шосе" №1.

Сега най-големият акционер в "Юрий Гагарин" АД (с 49%) остава "Баранко". За неговите превъплъщения през годините също писахме в предишния си брой. От пролетта на 2015-а основните акционери в компанията са дъщерните на "Булгартабак холдинг" дружества – "София БТ" (35%) и "Благоевград БТ" (31%), и офшорката от Белиз Droslian Limited (с 34 на сто от акциите).

Предвид на всичко това спокойно може да се каже, че реални промени в собствеността на цигарените фирми няма. Просто старите собственици се прикриват в мъглата на данъчните оазиси, нищо че самите те (Делян Пеевски) са сред авторите на Закона срещу офшорктие. Впрочем, той затова и толкова се "прилага" в конкретния случай. А данъчните ни власти се правят на ни чули, ни видели, обяснявайки, че трябва да получат данни от Международния консорциум за разследващи журналисти. Ето данните вече са налице. Ред е на проверките.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст