ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плащаме за внос на сестри и санитари

По случай Бабин Ден

С последните промени в Наредбата за достъпа до медицинска помощ вече можем да платим, за да си изберем медицинска сестра и санитар, които да ни обгрижват в болницата. Досега можехме да посочим само лекар или цял екип, като таванът на тарифите бе съответно 500 и 900 лева. Сестрите и санитарите така и не получиха ценоразпис за услугите си, но такъв не е и необходим, тъй като просто никой няма да ги избере. А и да иска да го направи, това нововъведение е така разписано, че едва ли някога ще проработи или някоя клиника ще предложи тази услуга.

Да предположим, че на платежоспособен пациент му предстои "да легне под ножа" и иска да бъде сигурен, че ще бъде гледан като писано яйце преди, по време и след интервенцията. Тоест, готов е да си наеме "частна сестра", но как точно ще я селектира? За лекарите този проблем не съществува, тъй като има годишни класации за най-добрите в гилдията, можеш да научиш от близки и познати кой медик ще ти "свърши работа", а и в интернет форумите има достатъчно информация, която да ти помогне да направиш правилния избор. Докато при сестрите положението е "тъмна Индия". Така че, за да могат клиниките да събират такси за избор на медсестра, е необходимо първо да си направят каталози, в които да е описан наличният персонал с професионалните му постижения, стажа и така нататък. Друг е въпросът, че лекарите работят със свои екипи и съвсем няма да са очаровани, ако пациентът избере "чужда" сестра. Така че за лекувания ще е много по-практично и сигурно да даде петдесетарка на ръка на първата срещната дама в бяла престилка.

Всъщност, дори и това не е гаранция, тъй като сестрите в болниците са кът и даже да си платиш, може да са толкова заети, че да нямат физическата възможност да ти обърнат персонално внимание. Според статистиката на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи медицинските сестри и акушерките в страната са по-малко от лекарите, а минимумът по стандарт е да са поне два пъти повече. Това означава, че наличните с огромни усилия успяват да извършват само работата си в болниците и здравните заведения.

Според стратегията на Европейския съюз "Заедно за здраве – стратегически подход на ЕС" професионалистите по здравни грижи имат изключителна роля за правилното функциониране на цялата здравна система. Проучвания на Европейския форум на националните сестрински и акушерски асоциации и Световната здравна организация сочат, че от броя и квалификацията на сестрите и акушерките зависят броят на усложненията, продължителността на лечението и смъртността в болниците. Разкриването на здравни центрове във всяка община, в които работят сестра, акушерка, рехабилитатор или социална сестра, води до ранно откриване на заболяванията, особено на раковите, които напоследък у нас се откриват все по-късно.

При сегашния прием на сестри в университетите в България ще са ни необходими 30 години, за да достигнем до необходимия минимум от такъв персонал, и то при положение, че никоя не напуска професията – нито за пенсиониране, нито за заминаване на работа в чужбина. А точно това правят по около 1200 сестри годишно. На този фон, в който 99% от клиниките работят "под санитарния минимум", какво би станало, ако по стечение на обстоятелствата четири-пет пациенти едновременно изберат една сестра? Така че, вместо на сестрите да се подхвърлят залъгалки, по-добре е да им се дават адекватни бонуси на базата на (добре) свършена работа и брой преминали пациенти. И двете страни със сигурност ще са по-доволни.

За избора на санитар положението е направо трагикомично. В болниците не останаха  почти никакви санитари, тъй като никой не иска да "хвърчи като линейка" за 350-400 лв. на месец. Неотдавна омбудсманът Мая Манолова разкри, че психиатрични болници дори наемали свои бивши пациенти за тази работа, защото нямало кандидати да я вършат за жълти стотинки. В кръга на шегата, може да внедрим още по-голямо новаторство – пациентите в рехабилитация да избират за санитари самите себе си. Хем ще им е чисто наоколо, хем ще изкарат някой лев. Виж, ако съседът им по легло помоли за "един парцал" и на неговия под, наредбата за избор пак ще трябва да се донаписва.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст