ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Внезапно почина бившият зам.-главен прокурор Камен Ситнилски

Камен Ситнилски

Членът на Висшия съдебен съвет и бивш заместник-главен прокурор Камен Ситнилски почина внезапно. Той е бил по работа в Черна гора, прилошало му е и е издъхнал в Белград.

Камен Ситнилски бе заместник-главен прокурор по времето на Борис Велчев.

Влиза в съдебната система през 1975 г. През 1993 г. става адвокат. Връща се на работа като прокурор през 2004 г. Две години по-късно става заместник-главен прокурор.

През 2012 г. бе избран за член на Висшия съдебен съвет от прокурорската квота. През лятото на 2013 г. се разрази скандал около името му и това на Румен Боев във връзка с лобирането сред прокурорите, за да бъдат избрани за кадровици. В резултат на това ВСС образува дисциплинарка само срещу Ситнилски, а през 2014 г. незаконно го уволни. За освобождаването на член на съвета са необходими 17 гласа, но те го освободиха дисциплинарно с 16 гласа. Тогава ВСС измисли т.нар. двуфазност на процеса – първо се освобождава, после се прекратява мандатът. Върховният административен съд отмени решението на съвета като каза, че са необходими 17 гласа. Петчленен състав обаче реши съвсем различно – членовете на съвета се освобождавали по обичайната процедура като за останалите магистрати и върна делото отново на тричленка, която вече потвърди решението на съвета.

Петчленният състав го спря заради образувано тълкувателно решение във ВАС във връзка с процедурите за уволнение на магистрати.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст