Борисов: Все ще намерим някой за президент

бойко борисов

За президент все ще намерим някой. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред БНТ, след като наскоро обяви, че двамата със заместника му в ГЕРБ Цветан Цветанов също няма да се борят за президентския пост.

От думите му стана ясно, че кметовете на София и на Бургас – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, както и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев също няма да бъдат кандидати на ГЕРБ за президент. Попитан не остават ли само Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, към които обществото да гледа, той отвърна: "Гледайте към който искате".

За приемането на Изборния кодекс премиерът коментира: "Имаше една постановка "Много шум за нищо". Ако трябва да обобщим: цялата тази какофония, която се създаде – на практика имаме задължително гласуване, което никак не е задължително, референдумите си останаха по старому така както си бяха, секциите са си по старому. Квадратчетата не оказват абсолютно никаква роля на крайните резултати".

Според него през изминалата седмица станало ясно, че между ГЕРБ и ДПС не може да има коалиция. "И вчера беше вододел с това гласуване. Отново се върнахме в старата позната история – БСП, ДПС, някои от другите партии – това е бъдещото коалиционно управление, което ще се бори да ни събори нас, с традиционното ДСБ – уж дясно, но на практика с нож в гърба на ГЕРБ", коментира премиерът.

Според него от вчера е започнало изграждането на истинската опозиция като алтернатива на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. "Това е – повтарям – БСП, ДПС и ДСБ", каза Борисов. "Надявам се АБВ да останат стабилни защото с вицепремиера Калфин работим добре", допълни премиерът.

"В България протестиращ стана професия – има хора, които само това работят. Всеки иска и е недоволен, всеки излиза и казва държавата да поеме, коментира още Бойко Борисов и даде пример с "мотористите, които карат мотори за по 100 хил. лева, облеклата са им за по 5 – 10 хиляди лева, излязоха и направиха протест пред парламента заради 40 – 60 лева на година само и само да им видят моторите".

"Правихме, правихме, асфалт направихме улиците, а всяка сутрин някой излиза и казва да се направят легнали полицаи… дупките едно време играеха ролята на легнали полицаи, сега като е хубаво, карат бързо", възмути се премиерът.

"Пометохме всички – от парламента до Градска мобилност за назидание на всички. Щом има нещо сгрешено – умишлено или не, поемаме отговорност", каза още Борисов и посочи, че именно в това е силата на ГЕРБ.

За министър-председателя превенцията е най-важна в борбата с корупцията. “Тук трябва да се намери правилния вододел, да не стане като в Румъния – със страха да не сгрешиш да парализираш работата на държавата”, акцентира той. “Аз мисля, че първата година (на управлението) действително малко я пропиляхме, защото аз живеех в доста заблуди, че моите партньорите имат искрени намерения, а всъщност не са били такива. Но в последните няколко месеца вече и правителството, и партията, пък и институциите започват да набират кондиция и форма. Мисля, че това е за добро”, заключи Борисов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст