ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ООН: Над 9300 са убитите в Украйна

украйна обстрел

Над 9300 души са убити, а повече от 21 000 са ранени от началото на конфликта в Украйна през април 2014 г., предадоха ТАСС и Асошиейтед прес, като се позоваха на ООН.

"Броят на жертвите на конфликта продължава да расте", каза помощник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Тайе-Брук Зерихун на заседание на Съвета за сигурност на световната организация. По думите му досега загиналите са 9333, а ранените – 21 396.

Той заяви, че последният случай, при който е имало жертви, е бил на 27 април, когато при артилерийски обстрел са били убити най-малко четирима цивилни, а поне осем души са били ранени близо до Донецк.

Според него през последните седмици боевете се изострят до степен, невиждана от август 2014 г., когато сраженията са били най-ожесточени.
Зерихун призова всички страни да спрат бойните действия. Той разкритикува и двете враждуващи страни за възпрепятстване на достъпа на международната наблюдателска мисия, създадена съгласно Минските договорености от февруари 2015 г.

САЩ ще запазят санкциите срещу Русия, докато не бъдат изпълнени договореностите от Минск, а Крим не бъде върнат като част от Украйна, заяви междувременно постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст