Иззеха 52 тона храни без документи

Черна овца в стадо от бели овце

52 тона храни със съмнителен произход е конфискувала Агенцията по безопасност на храните само за последните три месеца. Засилените проверки на инспекторите продължават и в момента.

Едно от местата, на които инспекторите от Агенцията по безопасност на храните установиха нарушения при продажбата на агнешко месо, е Женският пазар в София. Те се натъкнаха на продукция с неясен печат и съхранение на месо при неправилна температура. Само в столицата досега са съставени 20 предписания и 11 акта на различни нарушители. Яйцата и козунаците също подлежат на проверки.

Междувременно фермерите се оплакват от рекордно ниски изкупни цени на агнешкото. За всяко 30-килограмово агне Красимир влага средно 150 лв. Продава го на 4,70 лева за килограм. Така губи по около 14 лева на агне. В търговските обекти обаче цената на агнешкото месо започва от 13 лева за килограм. Така за животновъди и търговци остава въпросът откъде идва тройната разлика в изкупната и крайната цена.

"Основният проблем е, че фермерите са малки, несдружени, необединени. Ако животновъдите обединят усилия, те ще бъдат по-силната страна в договарянето", коментира за "Събуди се" земеделският министър Десислава Танева.

Покачващата се цена на агнешкото бърка все по-дълбоко и в джоба на потребителите. Затова по-евтиното вносно месо често се оказва предпочитано за великденската трапеза. За да не стига до трапезата ни негодно месо, от Агенцията за безопасност на храните са иззели 52 тона съмнителни продукти преди Великден. В много от случаите храните са били без документи за произход.

През поверка са преминали и боите за яйца. Министърът увери, че многото Е-та, изписани по опаковката, не трябва да ни тревожат.

По отношение на козунаците – най-сигурната гаранция за качество си остава домашно приготвеният сладкиш. Ако не можем да си направим сами козунак Обаче, препоръката е да го вземем от местна фурна още докато е топъл и пресен. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст