Европейски държави искат удължаване на граничния контрол в Шенген с 6 месеца

шенген

Германия, Австрия и още няколко държави все още са притеснени от мигрантската вълна заливаща Европа. Те планират да поискат от Европейската комисия удължаването на граничния контрол в Шенгенската зона с още шест месеца, съобщават световните медии.

От германското външно министерство са потвърдили изпращане на писмо днес, с искане за удължаване контрола на границата на Германия с Австрия, който е наложен от 2015 година, след като хиляди мигранти навлизаха на германска територия всекидневно. Според вътрешният министър Томас де Мезиер, увеличаването на бежанския поток към Европа през Средиземно море – от Либия към Италия, а след това на север към Австрия и Германия си е съвсем реална опасност.

Говорител на вътрешното министерство на германската държава заяви, че днес е изпратено писмо с искане за удължаване на контрола на границата на Германия с Австрия, който е наложен от 2015 година, след като хиляди мигранти навлизаха на германска територия всекидневно.

Вътрешният министър Томас де Мезиер е обезпокоен, че това лято може да се увеличи мигрантският натиск към Европа през Средиземно море – по-конкретно от Либия към Италия, а след това на север към Австрия и Германия.

През изминалата година в Германия са регистрирани близо 1.1 милиона мигранти, но правителството е решено силно да редуцира този брой през 2016 година.

Австрия вече води преговори с ЕС за удължаване на граничния контрол, въведен миналата година, за да помогне за спиране на миграционния поток, потвърди говорителят от външно министерство.

Европейският съюз разреши на членовете на блока да въведат ограничения, след като стотици хиляди мигранти и бежанци започнаха да минават от Гърция към Западна и Северна Европа миналия септември. По този начин Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия и Швеция ограничиха преминаването на бежанци през границите си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст