ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плевнелиев още умува за вето на Изборния кодекс

Парламент Росен Плевнелиев президент на Б - я сам портрет

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви до няколко дни дали да наложи вето на спорните промени в Изборния кодекс. Това стана ясно от думите му в отговор на журналистически въпрос в Копривщица, където държавният глава се включи в честването на 140-годишнината от Априлското въстание и празника на града. 

По думите му в момента текат консултации с юристи и експерти по конституционно право относно измененията в Изборния кодекс, които бяха обсъдени и приети от парламента през изминалата седмица. Президентът създал специален екип от юристи, които да анализират текст по текст новоприетите разпоредби в изборното законодателство. Хората му разглеждали не само формулировките и тяхното значение, но и синхронът им с Конституцията и духа на демократичната държава. 

Плевнелиев се обърна към българите със слово по случай годишнината от въстанието и призова за опазване на идеала за чиста република, зададен от революционерите.

"Днес, когато сме свободни и се радваме на членството на България в ЕС – съюз за мир, демокрация, човешки права и свободи, трябва да си даваме сметка, че идеалът и посоката, зададени от нашите възрожденци, революционери и будители, трябва да бъдат пазени и развивани", посочи държавният глава. Според него искрата на българската държавност, свобода и революция, запалена в Копривщица преди 140 години, все още има място в сърцата на българите. 

Плевнелев отбеляза, че сега България повече от всякога се нуждае от примера на великите патриоти за любов към Отечеството. "Цяла плеяда от велики българи ни зададоха идеала и посоката за България, която има своята държавност и е равностойна на другите европейски народи – Левски, Каравелов, Ботев, Бенковски, Захари Стоянов, Иван Вазов", посочи още президентът. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст