ЕК повиши прогнозата за българската икономика

московиси

Еврокомисията оповести оптимистична пролетна прогноза за българската икономика. Тя коригира очакванията си за развитието на българското стопанство и от 1.5 на сто през зимата, сега прогнозата е за растеж от 2% на БВП през 2016 година.

Догодина се очаква растежът да възстанови нормалните си равнища до 2.4 на сто.

Като причина за повишената прогноза се изтъква засиленото вътрешно потребление у нас. Наред с него българските производители изнасят повече продукция в чужбина заради повишеното търсене в Европа и по света, както и заради ниските й цени, благодарение на слабия курс на еврото и евтиния петрол.

Увеличаването на работните места през 2016-а ще бъде с 0.3%, а през 2017-а – с половин процент, смята още Комисията.

Съотношението на държавния дълг спрямо БВП на България обаче, ще нарасне с 1.7% в рамките на 4 години, предупреждава ЕК.

Влагането на свежи капитали у нас ще продължи да бъде потискано от забавените проекти, финансирани от еврофондовете, смята Комисията. Негостоприемната бизнес-среда също оказва влияние за слабите инвестиции.

Еврокомисарят по икономическата политика Пиер Московиси призова България да се възползва по-активно от плана "Юнкер“ за привличане на частни инвеститори. "Можем само да призовем за мобилизация на българската икономика за представянето на качествени проекти в приоритетните сектори на плана Юнкер като цифровите технологии, енергийната ефективност и мобилността на бъдещето. Вече са ангажирани 82 млрд. евро за 25 държави. Моето желание е от тях да има за всички", каза той.

"Безработицата ще продължи бавно да намалява до 8% следващата година, поради застаряването на населението и емиграцията. Явлението е изкуствено – България напускат младите и добре подготвените, които имат знанията и уменията да допринесат за развитието на страната", посочи в писмено изявление българският заместник-председател на ЕК Кристалина Георгиева.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст