Прокуратурата решава до месец за дело срещу прокурорски син

СГС

Софийската градска прокуратура ще реши до месец дали да внесе в съда, или да прекрати делото срещу Бисер Андреев, който отговаря за двойна смърт на столичния бул. "България", пише "Правен свят". Бащата на Бисер е Венцислав Андреев – обвинител в отдел "Специализиран" във Върховната касационна прокуратура.

Трагедията стана в нощта срещу 5 август 2011 г. Тогава автомобилът БМВ на прокурорския син с превишена скорост засякъл автомобил "Ауди", завъртял се и премазал 39-годишната Паола Тодорова и приятеля й Николай Спасов (34 г.) – двама влюбени, които се разхождали по тротоара.

Делото, което се превърна в синоним за бавно правосъдие, беше върнато преди година от втора инстанция на прокуратурата заради нарушения в обвинителния акт. Съдиите Вера Цветкова и Стефан Илиев от Софийския апелативен съд (САС) отмениха изцяло тригодишната условна присъда на Андреев, прочетена по-рано. С тях обаче не се съгласи съдия Милена Панева.

Сега разследването е "на трупчета" в прокуратурата. Защитата на Андреев е поискала делото или да се внесе в съда, или да се прекрати, тъй като имат това право по НПК след изтичане на поредния едногодишен срок за разследване. Софийският градски съд е дал три месеца на прокуратурата за вземане на решение, от които са изтекли близо два.

Почернените близки на Паола и Николай губят надежда за справедливо правосъдие, обяви пред "Труд" адвокатът им Христо Ботев. Те се притесняват, че делото ще бъде прекратено без много шум и Андреев така ще избегне правосъдието.

"Защо магистратите от САС не видяха още изначално в обвинителния акт тези "съществени процесуални нарушения, които са неотстраними на настоящия етап от производството", попита адвокатът.

Съмнения за безпристрастността на разследването срещу Бисер Андреев се породиха веднага след смъртоносната катастрофа. За да се избегнат упреците, че колегите на прокурор Андреев не разследват обективно, делото поеха обвинители от Варна. По-късно, когато процесът влезе в съда, над 60 софийски прокурори си направиха отвод заради познанството си с бащата. По тази причина в съдебна зала влизаше специално командированата Моника Цветкова от окръжната прокуратура в Перник. След като година брани обвинителната теза, Цветкова се отказа, защото бащата го повишиха и той практически стана неин началник. До последно в полза на обвинението пледираше прокурор Васил Малинов от Пазарджик.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст