Реформатори: С пенсиите готвят кражба като с КТБ

гроздан караджов

Промените в Кодекса за социално осигуряване, касаещи втория пенсионен стълб са прибързани, направени са тайно и ако бъдат приети, това ще е най-голямата кражба след КТБ. Това заяви депутатът Гроздан Караджов на пресконференция в централата на ДСБ.

Представителите на Гражданския съвет на Реформаторския блок призоваха финансовия министър Владислав Горанов да не внася в парламента промените.
Те предвиждат всички средства да отиват в обща партида вместо по индивидуална, а наследяването на натрупаните суми се премахва. Промените засягат правата на 3.5 млн. души – родените след 31 декември 1959 г., които задължително внасят 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 г. и са натрупали по личните си сметки в тях общо 7.7 млрд. лв.

"Тайно от парламента, тайно от ресорния вицепремиер по социалната политика Ивайло Калфин са направени промени изцяло във вреда на тези, които очакват пенсии по втори капиталов стълб", заяви депутатът Гроздан Караджов и изрази съмнение защо толкова се бърза – предложението е пуснато по време на празничен период и не е обсъдено в широк експертен състав.

Готвените промени, които предвиждат въвеждане на солидарен принцип в изплащането на т.нар. втора пенсия, народният представител Мартин Димитров нарече квазинационализация. "Най-големият проблем е, че това е национализация. Не е национализация само ако ви вземат колата, промените на Горанов са ограничение да се разпореждате със своите пари", смята депутатът и добави, че става дума за квазинационализация – "чиновникът да реши вместо мен, вместо нас". По думите му това е частно-правен договор и трябва да си остане такъв. "Тези пари трябва да могат да се наследяват, а не ако човек почине, да отиват в общ фонд в държавата. Това е напълно противоположно на лично осигуряване в персонална партида", обясни Димитров.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст