Генерал Скапароти става главнокомандващ на НАТО

Къртис Скапароти

Досегашният главнокомандващ на американските сили в Европа генерал Филип Брийдлав предаде поста си на своя приемник Къртис Скапароти, съобщи Ройтерс.

Тази позиция традиционно се заема от американски военен, който е и командващ войските на САЩ в Европа. Генерал Брийдлав имаше водеща роля при трансформирането на отбранителните способности на Алианса в Източна Европа след анексирането на Крим от Русия и боевете в Източна Украйна.

Брийдлав заявил, че кариерата му е започнала тук, по време на Студената война, когато се е опитвал да опази мира. "Мисля, че кариерата ми приключва тук, в опит да предотвратя студена война и в продължаване на усилията за опазване на мира", казал Брийдлав в прощално обръщение, малко преди войниците в централата на Европейското командване на армията на САЩ в Германия да му отдадат за последно чест.

Американският министър на отбраната Аштън Картър похвалил свършеното от Брийдлав за трите години, през които е бил върховен главнокомандващ и казал, че под неговото ръководство НАТО е написала нов наръчник за справяне с днешните заплахи и предизвикателства, предаде Асошиейтед прес.

Днес ще има друга церемония, в която Брийдлав ще предаде на Скапароти и поста си на върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Церемонията ще се състои в базата на НАТО край белгийския град Монс, където ще се проведе церемония по предаване военното командване на Алианса.

На церемонията ще присъства и цивилното ръководство на НАТО в лицето на генералния секретар Йенс Столтенберг.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст