Лондон избира кмет, мюсюлманин е фаворит

лондон

Лондончани днес си избират кмет. В Лондон надпреварата за кметския пост е между 45-годишния лейбърист Садик Хан, бивш правозащитник от пакистански произход и син на шофьор на автобус, и 41-годишния консерватор Зак Голдсмит.

В Англия се гласува за подновяване на състава на 124 общински съвета, предадоха световните агенции.

Избори се произвеждат и за регионалните парламенти на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Допитванията до общественото мнение дават преднина на Хан и той има шанса да стане първия кмет мюсюлманин на космополитната британска столица. Това не притеснява чак толкова 5,6-те милиона избиратели в Лондон, които са по-обезпокоени от сигурността, от високите цени на недвижимите имоти, от качеството на обществения транспорт, който винаги е препълнен.

Досега кмет на Лондон беше харизматичният консерватор Борис Джонсън. Смята се, че за Джонсън, който е бивш журналист, кметското място на Лондон е трамплин към премиерския пост.

Местните избори в Англия и тези за регионални парламенти днес са възприемани като тест за нагласите във Великобритания с наближаването на референдума на 23 юни, когато британците ще се произнесат за членството си в ЕС, отбелязва Франс прес. Резултатите от вота ще повлияят на доверието в премиера Дейвид Камерън, който води кампания за оставане в ЕС. Те ще са от ключово значение и за лидера на лейбъристите Джеръми Корбин, който все още остава оспорван от част от Лейбъристката си партия.

В Шотландия пък Шотландската национална партия, която управлява региона, се надява да подобри резултата си от предишните местни избори и да спечели повече от досегашните 69 места от общо 129 места в регионалния парламент. Лейбъристите могат да бъдат изпреварени от консерваторите, които да станат втора сила в местния парламент.

В Уелс се очаква пробив на евроскептичната антимиигрантска Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), която може да спечели първите си места в регионален парламент.

В Северна Ирландия, където властта е споделена между протестантите юнионисти и католиците националисти, Демократичната юнионистка партия се очертава да изпревари католическата Шин Фейн според последните допитвания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст