Сирийската армия склони да спре огъня в Алепо

алепо

Сирийската армия се е съгласила да прекрати за два дни бойните действия в Алепо. Това е станало в резултат на общите усилия на дипломатите от Русия и Съединените щати и след поредното предупреждение от международния посредник Стафан де Мистура, съобщи БНР.

Алтернативата наистина е катастрофална, защото можем да видим как 400 000 души тръгват към границата с Турция, посочи де Мистура след разговори в Берлин с министрите на външните работи на Германия и Франция. Споразумението, постигнато снощи, е влязло в сила 1 минута след полунощ днес. По-рано бе постигнато споразумение за потвърждаване на прекратяването на огъня в предградията на сирийската столица Дамаск и крайбрежната провинция Латакия, отбелязва Асошиейтед прес. Прякото примирие в Сирия, договорено с посредничеството на САЩ и Русия, влезе в края на февруари, за да даде шанс на преговорите в Женева между режима и опозицията за уреждане на конфликта. Мирният процес обаче "попадна в задънена улица“ и през последните дни насилието ескалира особено в Алепо, където бяха убити десетки цивилни, включително при атаки срещу болници.

От Държавния департамент на САЩ отчетоха, че през последните часове бойните действия около Алепо са продължили, макар и с намалена интензивност. Предишните опити за прекратяване на огъня бяха провалени от джихадистката групировка "Джебхат ан Нусра", която контролира голяма част от града, припомнят руските агенции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст