Студентите ни в чужбина биха се върнали само при заплата 2000 лв.

студенти

Всеки трети български студент в Австрия би се върнал у нас, ако получава заплата между 1500 и 2000 лева. Това показва проучване сред 169 българи, които са учили в тази държава или в момента следват там. Анкетата е организирана от Службата по трудовите и социалните въпроси на социалното министерство към българското посолство във Виена, със съдействието на местната организация на българските студенти.

Над 70 процента от анкетираните са заминали да учат в Австрия, след като са завършили средното си образование в България. Всеки пети от тях е завършил или в момента изучава хуманитарна специалност, 17% следват архитектура и строителство.

На повече от половината от младите хора им предстои да се дипломират през 2017 година с бакалавърска, магистърска или докторска степен. Според проучването близо 50 процента от младежите се интересуват от възможности за специализация или стаж в България.

Всеки трети студент би се върнал у нас, ако получава заплата между 1500 и 2000 лева, около 22% биха се решили на тази стъпка при възнаграждение между 2000 и 2500 лева, а 19% биха работили само за над 3000 лева месечно.

Около една трета от анкетираните работят в Австрия по специалността си. Още толкова към момента са безработни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст