Лондон на път да осъмне с кмет-мюсюлманин

Садик Хан

Кандидатът на Лейбъристката партия, 45-годишният Садик Хан, може да стане първият мюсюлманин – кмет на космополитичният Лондон, съобщават световните агенции.

След преброяването на 60% от бюлетините, се оказва, че той е получил 45% от гласовете. Неговият опонент от Консервативната партия Зак Голдсмит до момента е спечелил 35% от вота на гласувалите.

Вчера се състояха местните избори в Англия, в които британските граждани трябваше да изберат кметове на Лондон, Манчестър, Бристъл, Солфорд, Ливърпул и други. Официално избирателните секции са отворили врати в 7 часа местно време и са приключили своята дейност в 22 часа. Преброяването на гласовете се състои днес.

Британците гласуваха още за местни съвети в Англия и за регионални парламенти на Шотландия, Северна Ирландия и Уелс. Всъщност, според експерти изборът на кмет между двамата се разглежда вот, дали Великобритания трябва да излезе от Евросъюза. Представителят на Лейбъристката партия Садик Хан, който произхожда от скромно семейство, се обявява твърдо за оставането на Великобритания в ЕС. От своя страна, консерваторът Зак Голдсмит – потомък на аристократичен род, иска страната да напусне ЕС.

Кметът на Лондон има голямо влияние върху транспорта, инфраструктурата и пазара на недвижимите имоти. До момента кмет на Лондон беше консерваторът Борис Джонсън. Той е на кметското кормило от осем години. Според някои критици обаче постигнатото от него е малко. Смята се, че работата по най-важните неща, белязали мандата на Джонсън, като новата линия на метрото, която ще прекосява града от изток на запад от 2018 г. и ще се нарича "Линия Елизабет" в чест на кралицата, подобренията в града заради Олимпийските игри през 2012 г. и въвеждането на общинска система за велосипеди под наем, наречени на името на Джонсън – "Велосипедите на Борис", е започнала по времето на предишния кмет, лейбъриста Кен Ливингстън, който заемаше поста от 2000 до 2008 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст