Стачки заливат Гърция

гърция

Всеобща поне тридневна стачка ще се проведе в Гърция в знак на протест срещу продължаващата пенсионна реформа, и реформата в социалното осигуряване. Тя бе обявена от двете най-големи синдикални организации в Гърция – Общата конфедерация на труда и Висшата администрация на държавния служител.

Към стачката се присъединяват и работниците в обществения транспорт. Няма да работят метрото, тролейбусите, трамваите, а в депата ще останат и междугредските влакове. Фериботните линии ще бъдат спрени за четири дни.

Ще стачкуват и медиите. В съответствие с решението на Изпълнителния съвет на Общогръцката федерация на журналистите в стачка ще участват всички обществени и частни медии – вестници, телевизия, радио. От 06:00 днес до 06:00 в деня неделя новинарски емисии по радио и телевизионните станции няма да бъдат излъчвани. Към стачката се присъединява и националната федерация на моряците обявила 4-дневна стачка, до вторник.

Още от днес стачкуващи общински работници са блокирали депо на сметоизвозващи камиони и са организирали окупация на няколко общински служби в Атина в рамките на протестите срещу задаващите се нови мерки за икономии, предадоха световните медии.

"Правителството се опитва да измами гръцкото общество, като бърза да прогласува през уикенда закони, които ще нанесат последния удар на пенсионната система и ще доведат до ново покачване на данъците", се казва в съобщението на Общата конфедерация на труда, която призовава гърците да участват в стачката и демонстрациите в 18:00 ч. на 8 май в центъра на Атина, в близост до парламента. Демонстрации ще се проведат и в другите райони на столицата, както и в големите градове на Гърция.

В отговор на обвиненията, че новото законодателство "предвижда съкращения на пенсиите и отслабват социалната закрила на работниците и служителите в обществения и частния сектор," правителствени източници твърдят, че гръцкото правителство "не успя да завърши преговорите с международните кредитори и да защитят критериите, определени в споразумението с европейските институции, направени през юли 2015 година".
Според тях, новите закони са за "за пълно предоставяне на пенсиите, защита на бедните, по-справедливо и пропорционално данъчно облагане и задълженията в социалното осигуряване, както и да допринесат за устойчивостта на пенсионната система."

Дискусия по предложените проекти правителство ще започне по време на пленарната сесия на парламента на Гърция насрочени за 10:00 часа в събота, а самото гласуване се очаква да бъде завършено в неделя вечерта.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст