СГП изправя пред съда жена за използване на фалшиви евробанкноти

Прокурор

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Ц. Цанкова за това, че при условията на продължавано престъпление с две деяния, осъществяващи поотделно един и същи състав на едно и също престъпление, е използвала подправени парични знаци – банкноти с номинал 200 евро, като е знаела, че те са неистински. Деянията си Цанкова е извършила при една и съща обстановка и умишлено.

На сергия в гр. Обзор, Несебърско, стопанисвана от едноличен търговец на 10.07.2014 г., говорейки на английски език, за да заблуди продавача, Цанкова купила от него две детски дрешки. При покупката обаче заявила, че не разполага с български пари, а с евро. Заплатила с банкнота от 200 евро, а търговецът й върнал съответно 170 евро на различни банкноти. След десетина минути покрай сергията му минали полицаи, от които той разбрал, че момиче и момче разпространяват в района фалшиви евро банкноти. Търговецът се усъмнил в истинността на дадената му от Цанкова банкнота, тъй като на нея липсвал релеф и хартията й била различна.

Мъжът алармирал веднага полицаите и самоличността на Цанкова била установена.

След няколко дни – на 27.07.2014 г. около 23.30 ч., обвиняемата Цанкова влязла в бензиностанция в София и отново говорейки на английски език, поискала за закупи 4 л. автомобилно масло и две кутии цигари на обща стойност 67.30 лв. Тя заровила в портфейла си и с обяснението, че няма достатъчно български лева, отново заплатила с банкнота от 200  евро, като получила от продавачката ресто в размер на 320 лв.

На следващия ден при проверка на оборота на бензиностанцията, служителката на бензиностанцията се усъмнила в истинността на 200-те евро и банкнотата била изпратена за експертиза. И при двата случая експертите от БНБ са изготвили заключение, че банкнотите са неистински.

По-късно Цанкова е задържана от полицията. Обвиняемата се възползва от правото си да не дава обяснения. Обвинението срещу нея се доказва от сбраните на досъдебното производство доказателства – свидетелски показания, извършените разпознавания, писмените и веществени доказателства, както и експертните заключения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст