„Топлофикация” дава на съд 150 000 абонати, насрещните дела в пъти по-малко

ТЕЦ “Контур Глобал Марица-изток 3”

„Топлофикация” София дава на съд над 150 000 абонати, съобщават от Федерацията на потребителите в България. Фирмата е завела общо 150 000 искови молби и дела в съда срещу свои клиенти.

В същото време насрещните дела са много по-малко, защото хората не знаят как да защитят интересите си в съда, допълни Георгиев. Около 1500 са делата срещу дружеството, заведени от членове на федерацията. Тази година регистрираме доста повече жалби срещу столичното парно, спрямо миналата. Повечето са заради такса „сградна инсталация”.

Сметките за парно са надписани в пъти. Това показват експертизи по дела на потребители срещу топлофикационните дружества, твърди председателят на Сдружението за правна помощ на потребителите (СППП) адв. Димитър Деков. По думите му само от невярно залагане на денградусите (б.р. произведение от броя на дните и разликата между температурата на отопляемото пространство и средната за периода стойност на външната температура), които влизат във формулата за изчисляване на фактурите, сметката за парно се завишава с 30%. Дружествата пишат осреднени температури, които са във вреда на потребителите, и това е доказано с експертизи по дела срещу топлофикациите, обясни адвокатът.

Друго изкривяване на сметката идва от разполагането на общия топломер, който се слага в началото на абонатната станция. Така на практика, вместо да се мери топлинната енергия, която се потребява по етажите в блока, топлофикация мери енергията, която доставя сама на себе си, обясни адв. Деков.

Злоупотреба има и при начисляване на максимална мощност, ако клиент не осигури достъп до топломерите. От дружеството ви начисляват 90 градуса топлина на радиатора, при условие че от изхода на топлофикацията излизат 70 градуса, допълни адвокатът.

Дружествата нарушават законово признатия максимално допустим размер на трите компонента – сградна инсталация, енергия за отопление и енергия за подгряване на водата. Топлата вода, която се доставя на абоната, трябва да бъде 55 градуса, за което се признават 54 киловатчаса електроенергия. От дружествата обаче начисляват 100, дори 200 киловатчаса, допълни председателят на сдружението.

Те настояват ВКС да изпрати искане до съда на ЕС в Люксембург за тълкувателно решение – дали европейската директива, според която дружествата нямат право да искат каквито и да било такси за непоискани услуги, важи и за такса сградна инсталация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст