ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Антон Кутев: Ще има предсрочни избори, но не сега

Антон Кутев

"Ще има предсрочни избори, но не сега. Първанов си прави сметката те да са напролет, защото няма как в сегашната конфигурация АБВ да влезе в парламента до шест месеца", коментира  членът на националния съвет на БСП Антон Кутев.

Според него, самостоятелен кандидат от АБВ няма как да има. Той трябва да бъде на цялата левица, за да има изобщо шанс. "АБВ излязоха доста предвидливо от правителството в момент, в който бяха сигурни, че ще могат да имат разговори с БСП. Те нямат толкова проблем с ръководството на партията, колкото с партийната маса", обобщи Кутев пред Нова телевизия.

Относно разнобоя в предложението за социален министър, бившият зам.-председател на ДПС Осман Октай заяви: "Много е труден балансът за комуникация. Понякога се получават такива разнобойни действия. Властта е опиум и винаги има хора, които биха могли да се възползват от нея".

Той не отговори директно на въпроса, какви точно доказателства има за среща на Георги Първанов с Бойко Борисов и на която среща те са се скарали. Припомняме, че вчера именно в това студио, президентът Георги Първанов заяви, че "Осман Октай може много забавно да лъже".

Според неговата теория, Георги Първанов търси възможност, отново да се кандидатира за президент, което не е много конституционно издържано. Именно за това е търсил среща от 6-7 месеца с премиера Бойко Борисов, конституционни съдии, политически формации приближени до конституционни съдии, преди да пристъпи към питането, дали може да се кандидатира. А не можеш да направиш питане по въпроса, преди да си се подсигурил със съответния брой конституционни съдии, които биха те подкрепили. Именно за това, хора на Георги Първанов са се срещали с хора на Бойко Борисов.

Тъй като веднага бе засечен, че в такъв случай конституционния съд не би бил независим, Октай изрази крайното си мнение, че в България няма нищо независимо.

Основната му теза за напускането на коалицията и изтеглянето на хората от правителството е че премиерът е отказал подкрепата чрез влияние в конституционния съд.

"Тези президентски избори ще определят развитието в политиката на страната в следващите 10 години. Калфин ще бъде сигурен кандидат на АБВ. БСП ще бъде втора на тези избори. АБВ ще бъде трета, четвърта или пета", коментира още Осман Октай.

"Трябва ни общ кандидат и той да бъде външен и за АБВ, и за БСП. Двете партии не са достатъчно силни сега, за да спечелят изборите. Калфин в момента е абсолютно неизбираем. Няма личност в АБВ, която да обедини левицата. Каниндатурата трябва да излъчва пълна промяна на статуквото. И ако не застанем с лицето си за пълна промяна, това ще ни доведе до поредния провал", коментира Антон Кутев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст