ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Патриотите пак заплашиха да напуснат управлението, ако ветото на президента мине

каракачанов

Напускаме управлението, ако ветото на президента Росен Плевнелиев не бъде отхвърлено. Това категорично заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

Той отправи подобна заплаха веднага след като държавният глава върна на парламента за преразглеждане спорните промени в Изборния кодекс с аргумента, че нарушават правата на българите в чужбина. Президентът обяви, че ще упражни правомощието си да сезира Конституционния съд, ако и след повторното обсъждане бъдат приети разпоредби, "които са противоконституционни и нарушават основни права на българските граждани".

След първата заплаха на Каракачанов от миналата седмица премиерът Борисов пък заяви, че ако от ПФ излязат от управлението заради ветото, значи не си обичат държавата и не са патриоти.

Аргументите на ПФ

Днес лидерът на ВМРО заяви, че ако колегите му в парламента приемат ветото на Плевнелиев това би доказало, че имат диаметрално противоположни виждания за това кои са важните проблеми в страната с останалите партии от управляващата коалиция.

Той за пореден път каза, че целта на приетите по предложение на ПФ спорни текстове не е била да ограничи правата на българските граждани, а "да гарантира националната сигурност" и "да не се допусне други държави да организират избори". Каракачанов подчерта пред bTV , че желанието на патриотите било единствено да се ограничат изборните злоупотреби от Турция. Там вотът се ръководел от местната администрация, а не от изборния закон.

По думите му и сегашния вариант на закона дава право на българите, живеещи в чужбина да използват правото си на глас. „В страните извън ЕС е възможно да се гласува в консулствата и посолствата, както и в страните с над 1 млн. жители”, поясни той.

Стъпките в Народното събрание

Правната комисия в Народното събрание днес на извънредно заседание ще обсъди ветото на президента Росен Плевнелиев върху текстовете от Изборния кодекс

Заседанието е в 13 часа, а три часа по-късно – в 16 часа предстои среща между партньорите във властта – ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, за предстоящото в сряда гласуване в пленарната зала.

Миналата седмица на среща на партиите от мнозинството те по-скоро стигнаха до обща позиция, че ще преодолеят ветото на държавния глава, а в последствие ще внесат нови изменения в изборния закон, които ще облекчат режима за разкриване на секции зад граница.

Засега между партньорите има съгласие да не се ограничава броят на секциите в страните от Европейския съюз, а за тези извън ЕС да се въведе таван. За страните извън ЕС обаче все още управляващите нямат обща позиция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст