ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

СГП предаде на съд инспектор от НАП за документна измама в особено големи размери

Прокурор

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу М. Славейкова за съставяне на преправен документ, чрез който е дала възможност в качеството си на длъжностно лице в НАП, фирма да придобие без правно основание сумата от 173 377 лв.

Документната измама, която Славейкова е осъществила, е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, мотивиран от отговорното й служебно положение и възложената й функция на представител на орган по приходите (престъпление по чл. 212, ал. 5, пр. 1, във вр. ал. 2, алт. 3 от НК).

Обвиняемата в качеството си на „инспектор по приходите” е подменила лист от Акта за прихващане и възстановяване (АПВ), в който е била отразена банковата сметка на фирма, на която е трябвало да бъде възстановен Данък добавена стойност (ДДС). В подменения лист от АПВ е била вписана банкова сметка на фирма, регистрирана на името на сина на Славейкова. Така на два пъти в сметката на неговата фирма постъпва общо сумата от 173 377 лв.

Назначената по делото съдебно-графична експертиза констатира, че банковата сметка на новия лист в АПВ е с почерка на обвиняемата.

По-късно в хода на разследването Славейкова е уволнена от заеманата позиция – „инспектор по приходите” в сектор „Проверки” при Териториална дирекция НАП-София.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст