ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Депутатите отхвърлиха ветото на президента за Изборния кодекс

Парламент - гласуване

Народните избраници отхвърлиха ветото на Росен Плевнелиев върху частта на Изборния кодекс, уреждаща откриването на секции в чужбина. Аргументът на държавния глава е, че текстовете нарушават правата на българите в чужбина. Президентът обяви и че ще упражни правомощието си да сезира Конституционния съд, ако и след повторното обсъждане бъдат приети разпоредби, "които са противоконституционни и нарушават основни права на българските граждани".

Преди Великден по предложение на Патриотичния фронт парламентът реши в страните от ЕС, където няма посолство или консулство, да се откриват секции, но при най-малко 100 подадени заявления за това. В страните извън Европейския съюз ще може да се открива само една секция и само в градовете с над 1 млн. жители, в които няма дипломатическа мисия на България, като пак се изискват поне 100 заявления. Становището на правната комисия от вчера е НС да не приеме повторно промените в ИК и да проведе ново обсъждане на оспорените от държавния глава разпоредби.

Днес гласуваха 165 депутати, 135 – „за”,  27 – „против” и  трима се въздържаха. От ГЕРБ 80 дадоха вот „за", БСП и АБВ не участваха, от РБ 12 бяха "за", трима „против“ и трима „въздържал се“, всички 17 избраници на ПФ бяха „за“, БДЦ – за 14, ДПС – 18 гласа "против", Атака – 11 „за”.

Цял ден вчера и тази сутринта вървяха преговори как да се предотврати напускането на Патриотичния фронт от управляващото мнозинство. Причината е, че съпредседателите на формацията Красимир Каракачанов и Валери Симеонов останаха непреклонни – не се ли отхвърли ветото, минават в опозиция.

Според информация от кулоарите на НС идеята е след отхвърляне на ветото да се внесе предложение за промени в Изборния кодекс, които да удовлетворят българите в чужбина. След совалките реформатори и патриоти се разбрали в държите извън рамките на ЕС да могат да се откриват максимум 35 секции. Реформаторите искали таван от 40 секции за чужда държава, патриотите – от 20.

Дебатите в пленарната зала бяха ожесточени.

От самото начало беше ясно, че ДСБ ще подкрепи без условия наложеното от президента вето. От трибуната на Народното събрание лидерът на партията Радан Кънев заяви, че ако това не стане диаспората ни в САЩ ще бъде тотално порязана, защото ще се ограничи разкриването на избирателни секции. „На нея ще се затвори вратата на българската политика и ще се отправи кошмарно послание към нея – че българската политика не се интересува от тях“, заяви той.

В защита на сънародниците ни зад граница той припомни, че химнът ни е написан от българин в чужбина.

За турското влияние върху прокудените българи в Турция, той смята: „Те не са малоумни” – така пък коментира тъмносиният лидер опасенията, че има турско влияние върху прокудените българи в Южната ни съседка.

Според Кънев е странно как Ердоган не можел да им повлияе да гласуват на избори в Турция, а уж им влияел за българските избори. Толкова за глупостта с Ердоган, ядоса се Кънев. От  Патриотичния фронт искат ограничаване на секциите в Турция, именно нс аргумента, че влияе администрацията на Ердоган влияе на резултатите.

От Патриотичния фронт, които са автори на върнатите от президента промени в Изборния кодекс, го репликираха остро. Съпредседателят на формацията  Валери Симеонов заяви, че още не може да разбере дали патосът на Кънев е искрен или театрален. Според него я така приетото законодателство за вота нямало ограничаване на откриване на секциите в чужбина.

„Кошмарни за българите в чужбина са говорещите глави на Протестна мрежа, които са узурпирали гласа на българите в чужбина“, заяви Симеонов.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пък атакува сънародниците ни зад граница, които преди години скандирали „Танковете в София”, коеот ясно показвало, че не са загрижени за държавата.

Четин Казак от ДПС коментира, че се е сбъднало предсказанието на партията му. А именно че среднощните заседания за Изборния кодекс ще превърнат изборните правила в недоносче. „Всички вие единодушно си затваряхте очите“, обърна се той към депутатите.

Казак поиска мнозинството да не се поддава на внушенията и натиска на ултра националистически формации. От ДПС поискаха връщане на демократичността в Изборния кодекс.

АБВ пък поиска експертна група в НС да изготви в едногодишен срок поправки в Изборния кодекс, които да действат поне 10-15 г. За да нямало заигравки с едната или другата страна и политически спекулации, Лъчезар Никифоров поясни, че АБВ няма да участва в гласуването.

БСП също обяви, че няма да участва в гласуването. Филип Попов от БСП декларира, че социалистите не искали да участват в договорките на мнозинството.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст