ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плевнелиев: Европа е застрашена от популистките и националистическите партии

плевнелиев

Ценностите на обединена Европа са поставени под въпрос от популистки и националистически партии, които използват страха на хората от повишената нестабилност. Не можем да си позволим да чакаме, да отлагаме или да прехвърляме проблемите на следващото поколение. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред участниците в 126-та сесия на Комитета на министрите на Съвета на Европа, която се провежда в София под председателството на министъра на външните работи Даниел Митов. Сесията е заключителна за българското председателство на Комитета на министрите на СЕ, което ще бъде поето от Естония. 

"Историята ни учи, че когато е трудно и тежко, трябва да се носи отговорност, трябва да се взимат решения. Днес Европа трябва да намери адекватен отговор на рекордния брой кризи и извънредна нестабилност, на които сме свидетели. Имаме необходимите инструменти, необходима е воля и кураж за действие“, казаПлевнелиев. По думите му кризите, пред които сме изправени, са глобални и минават отвъд нашите граници. 

Държавният глава отбеляза конфликтите, нарастващия екстремизъм, расизъм, радикализация, дискриминация, религиозна и етническа нетолерантност. 

Според него е важно да продължим да работим за свикването на Среща на върха на държавните и правителствените ръководители на Съвета на Европа, на която страните-членки да препотвърдят на най-високо държавно равнище принципите и ценностите на обединена, демократична и мирна Европа.

Плевнелиев заяви, че сме свидетели, че същото поколение, което е съборило Берлинската стена, строи нови стени в сърцето на Европа. Той отбеляза, че всеки проблем, който имаме, отива зад нашите граници и се нуждае от общо решение, и допълни, че това България се е опитала да направи по време на председателството си. 

Държавният глава посочи, че трябва да подкрепяме всяко усилие и инициатива на Съвета на Европа, защото той е платформа за нациите в Европа да споделят, да дебатират, да имат диалог, да си сътрудничат, а не да се противопоставят.

Според него Съветът на Европа е организацията, която може да оформи тази Европа, която желаем да дадем на децата си – Европа, която е символ на успешното дипломатическо сътрудничество, символ на върховенството на закона. 

Росен Плевнелиев определи като успешно и ползотворно за Европа българското председателството на Комитета на министрите.

Той припомни, че в София е била приета Декларация за принципите на европейското единство и сътрудничество от Постоянния комитет на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. 

"Поставихме началото. Сега е важно да продължим да работим за свикването на Среща на върха на държавните и правителствени ръководители на Съвета на Европа, на която страните членки да препотвърдят на най-високо държавно равнище принципите и ценностите на обединена, демократична и мирна Европа“, каза българският президент. 

Плевнелиев изрази удовлетворение от постигнатото пълно съгласие на всички страни членки на конференцията на високо равнище през април в София по предложения от Генералния секретар на Съвета на Европа План за укрепване на независимостта и безпристрастността на съдебната система за периода 2016-2021 г. 

"Ще изпълним този план, за да повишим доверието към съдебната система в нашите общества“, категоричен беше държавният глава. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст