Путин прави Руска гвардия

путин

Руският парламент ще гласува на първо четене създаването на ново полицейско формирование – Руска гвардия.

На 5 април президентът Владимир Путин обяви, че новото звено е част от реформата в сектора. Той обясни, че целта е Русия да отговори на новите предизвикателства, най-страшното от които е тероризмът.

Бъдещата Руската гвардия ще има огромни правомощия – разрешава се използването на огнестрелно оръжие без предупреждение, претърсване на жилища, прекъсване на мобилните комуникации, отцепване на участъци. Звеното ще е на пряко подчинение на президента Путин.

Бившият председател на комисията по сигурността в Думата, Генадий Гудков, коментира, че в законопроектът не се уточнява статуът на новата структура. „На първа страница е наречена „държавна военизирана организация“,  а по-нататък в текста вече е „орган на изпълнителната власт“. Освен това се казва, че гвардията ще се заеме с осигуряването на държавната сигурност.

Губков коментира още, че целта на Путин е да си създаде собствена армия, която е съпоставима по численост и въоръжение с армиите на няколко европейски страни. Според него това е образец за еднолично окупиране на властта и начин за задушаване на всеки бъдещ протест.

Новата структура ще пази Путин отвън и отвътре. Най-добре обучените спецчасти, като "Омон", досега бяха пръснати из цялата страна и нямаха необходимата численост. Вътрешните войски пък се състояха основно от наборници, а не от професионални войници.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст