ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За първи път гей оглавява сухопътните войски на САЩ

Ерик Фанинг

Американският Сенат потвърди номинацията на Ерик Фанинг за министър на сухопътните войски, предадоха световните агенции.

Обама беше предложил Фанинг преди 8 месеца за поста, но процесът по одобряването му в Сената се проточи. Фанинг е първият открито обявил се хомосексуалист, който става министър на сухопътните войски. Преди той е заемал постовете заместник-министър на военновъздушните сили и началник на кабинета на министъра на отбраната Аштън Картър.

В края на януари на изслушване в Сената Фанинг изрази безпокойство от намерението на Пентагона да съкрати числеността на армията от 570 000 на 450 000 души.

Той припомни, че това решение е било взето преди две години с цел бюджетни икономии, но по онова време групировката "Ислямска държава" все още не е била такава очевидна заплаха.

Одобрението на номинацията на Фанинг в Сената се бавеше заради сенатора от Републиканската партия Пат Робъртс от щата Канзас. Когато накрая той получи уверения от Пентагона, че затворници от Гуантанамо няма да бъдат местени в центрове за задържане на сухопътните войски на американска територия, той реши да подкрепи номинацията на Фанинг.

Министърът на сухопътните войски е цивилен специалист, отговарящ за въпроси, засягащи личния състав, резервистите, инфраструктурата и покупките.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст