Украйна и МВФ договориха третия транш

украйна мвф

Украйна и Международният валутен фонд договориха условията за отпускане на дългоотлагания трети транш от спасителния заем за страната. Става дума за 1.7 милиарда долара, които ще бъдат отпуснати на страната през юли в замяна на "структурни и институционални реформи", каза шефът на украинската мисия на Фонда Рон ван Руд, който посети Киев миналата седмица. 

Украйна трябваше да получи парите още миналия октомври, но траншът бе забавен от политическите борби, които доведоха до падане на правителството на Арсений Яценюк. Новият кабинет начело с Володимир Гройсман изпълни едно от основните искания на международните кредитори, повишавайки драстично цената на природния газ за битовите потребители. Кредиторите обаче все още очакват подобрения в прозрачността на управлението и върховенството на закона.

Общият размер на спасителния заем от МВФ за Украйна е 17.5 милиарда долара. Тази седмица украинският парламент започва дискусии по 19 закона, изисквани от Фонда, включително по приватизацията и регулациите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст