ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

След “Балканския” иде ред на “Българския път”

Бежанският път от Турция през България за Европа в скоро време ще се превърне в основен, предупреждават германската Федерална разузнавателна служба (БНД), Федералното ведомство по наказателни дела (БКA) и германската федерална полиция в свой секретен доклад, посветен на борбата с незаконната миграция. Хипотезата, за която "Параграф 22" писа в миналия си брой, е акцент в публикация на в. "Билд" от тази седмица. В нея се казва, че България скоро може да се превърне в основна транзитна страна за бежанците от Близкия изток, пътуващи към Западна Европа.

В цитирания доклад се твърди, че засега страната ни демонстрира "политическа решимост да противодейства на евентуална промяна на маршрутите и на нелегалните превозвачи на бежанци". Но германските анализатори предупреждават, че тяхната информация показва и значителен "дефицит на контрол при влизане в страната" и "нараснала активност на контрабандистите". Вероятно много скоро българската гранична полиция ще започне да изпитва трудности в противодействието на незаконната миграция – недостиг на финанси, на кадри и на материално осигуряване, се казва още в доклада.

"Билд" изтъква също, че засилването на бежанския наплив през България и активизирането на трафикантите в района до голяма степен се дължат на мерките на ЕС и НАТО, предприети в Егейско море. "Във връзка с вземаните в Егейско море мерки (на НАТО) каналджиите по-силно се пренасочват към пътя от Турция през България към Западна Европа", се подчертава в цитирания анализ. 

А какво правят ЕС и НАТО? Още от миналата година в Средиземно море протича операция на ЕС срещу трафика на мигранти. Първата й фаза приключи през юни 2015-а, а втората започна на 7 октомври 2015 г. и все още е в сила. Целта на тази фаза е  спасяване на бедстващи мигранти и преследване на трафикантите и бе наречена "Операция София" по името на бебе, родено от спасена в Средиземно море сомалийска бежанка. "От 7 октомври нашите служители ще могат да се качват на кораби, да ги претърсват, да ги запорират и да ги отклоняват", съобщи през есента на миналата година Европейският съвет. В операцията ще участват шест бойни кораба на страни членки на ЕС.

Как обаче действат трафикантите на бежанци, докато тече операцията на ЕС? От сделката на ЕС за връщане на бежанци от Гърция обратно в Турция, колкото и абсурдно да звучи, разцъфтя бизнесът на египетските и либийските трафиканти. От Северна Африка те прехвърлят бежанците с лодки към италианския бряг. Трафикантите използват надуваеми лодки, с които ги отвеждат на около 12 мили от брега, в международни води. След това изпращат сигнали до кораби, участващи в "Операция София" за спасяване на бежанци в Средиземно море. Корабите идват и вадят мигрантите от водата, след което ги предават на италианските гранични власти.

Според западни спецслужби по либийския бряг в момента чакат за прехвърляне около 150 000-200 000 бежанци. 

Очаквано и НАТО се включи в операцията. В началото на февруари 2016 г. генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг обяви в Брюксел, че стартира незабавна операция срещу незаконната миграция и срещу дейността на каналджиите в Егейско море. Мисията има задача да работи в тясно взаимодействие с властите на Гърция и Турция, както и с "Фронтекс". Столтенберг заяви също, че потокът на бежанци и мигранти през Гърция за Европа бил намалял значително. "Притокът на имигранти в Гърция е намалял значително, а НАТО помага за охраната на гръцките граници. НАТО, както никога досега, тясно сътрудничи с ЕС по този въпрос и аз приветствам това сътрудничество", заяви той.

Освен действия срещу незаконните мигранти НАТО разшири и операцията си Active Endeavour ("Активни усилия") в Средиземно море, предприета още през 2001 година. За пред хората това бе мотивирано с борбата срещу тероризма, но очевидно разширяването на действията на пакта бе насочено срещу активизирането на руския флот в Средиземно море.

Неотдавна евродепутатът Илияна Йотова изрази съмнение, че новата стратегия за охрана на външните и бреговите граници на ЕС на практика води до разделяне на страните членки на две – тези, които са част от Шенген, и останалите в периферията на ЕС страни, които са извън пределите на свободната зона. В тези условия периферията може да се превърне в бежански лагер. България не е в Шенген и както върви, едва ли скоро ще бъде приета там – по разбираеми причини.

Какво става тогава? "Балканският път" от Гърция през Македония е затворен, Австрия затвори границата си с Италия, откъдето също напираха бежанци. И Франция не желае да поема повече мигранти от Италия. Австрийските власти подозират, че след споразумението между Турция и ЕС ще се търсят други мигрантски маршрути към Централна и Западна Европа, макар и по-трудни. "Мигрантите очакват прехвърляне в ЕС и организираната престъпност сега ще им предложи други маршрути", обясни наскоро Вил ван Гемерт, заместник-директор на Европол. А германските служби, както се разбра от публикацията на "Билд", вече са наясно, че този път ще минава през България…

 

Огради вместо Шенген

Миналата седмица кабинетът отпусна допълнително още 6.2 млн. лв. за продължаване на изграждането на оградата по българо-турската граница. Този ход е бил очакван от немските спецслужби, които в доклада си, цитиран от "Билд", пишат, че "във връзка с увеличения наплив на бежанци правителството в София смята да построи повече заграждения по границите с Турция и с Гърция".

"Съоръжението е от изключително значение за противодействие на непрекъснато нарастващия през последните години миграционен натиск по българо-турската граница, цели опазване на държавната граница и овладяване на бежанската вълна", се посочва в мотивите на кабинета.

Ако досегашните строители на оградата продължат работата си, това означава, че голяма част от парите ще влязат във фирми, близки до небезизвестния Делян Пеевски, както и до управляващата партия ГЕРБ. Три такива фирми вече бяха избрани без обществена поръчка да изграждат оградата по границата в Бургаска област. Едната е "Пътстрой Бургас" ЕООД, която за изграждането на ограда в подучастък от гранична пирамида 65 до гранична пирамида 87 е получила 8.5 млн. лв. без ДДС – 7.5 млн. лв. са за оградата, а останалият милион е за път. Фирмата е с бургаски адрес, но е собственост на "Хидрострой" АД, представлявана от Николай Пашов и Милош Поцков. "Хидрострой" обаче е свързвана с Пеевски. А Пашов пък е бивш общински съветник от ГЕРБ.

"АБ инвест НН" ЕООД досега е получила 3.5 млн. лв. без ДДС за подучастъка на района ГПУ Малко Търново, от гранична пирамида 1 до гранична пирамида 13. Това са общо 4.65 км ограда и още толкова път. Третият договор бе сключен с фирма "Булдени" ООД за подучастъка от гранична пирамида 87 до гранична пирамида 123. Той е с дължина 10.8 километра. Поръчката бе на стойност 8.5 млн. без ДДС. От тях 7.5 млн. лв. бяха за оградата и прилежащите й съоръжения, а 1 млн. лв. са за пътен участък.

 

Строго секретно

През февруари тази година, през дните, когато НАТО обяви, че се включва в мигрантската офанзива в Средиземно море, Уикилийкс публикува секретен доклад на ЕС за бежанската криза. Според него през 2015 г. има увеличение с 1664% на мигрантите, влезли в Европа през Гърция. Общият брой на хората, минали по този маршрут, е 771 237. Докладът е озаглавен "Операция София" и е съставен от контраадмирала от италианските ВМС Енрико Кредендино за Военния комитет на ЕС и за Комитета на ЕС по политиката и сигурността. Анализът е бил представен в Брюксел на 29 януари 2016 година. По източния средиземноморски маршрут през Турция и Гърция са минали най-много емигранти, които са предимно от Сирия, пише в доклада. Посочват се общо три маршрута. Най-ненатоварен е западният – през Испания. По него са минали едва 3209 емигранти, главно от северозападната част на Африка. Следващият маршрут е централният средиземноморски от Либия към Италия и през него през 2015 г. са минали 154 725 емигранти, което е увеличение с 9 на сто в сравнение с 2014 година. Общият брой на емигрантите, стигнали до Европа през миналата година, е 929 171 души.

Анализът отчита и съвместната морска операция на страните от ЕС и бъдещата стратегия. Един от ключовите етапи на операцията е преминаването от фаза 2A (действия в международни води) към фаза 2B – операция в териториалните води на Либия, където пета година се води гражданска война. Посочено е, че в същото време в Либия са се струпали голям брой емигранти от Южна Африка, готови да тръгнат към Европа.

 

Рай за трафикантите

Около 90% от бежанците, които влизат в ЕС, са подпомогнати от трафиканти, сочи съвместен доклад на Европол и Интерпол. В доклада е посочено, че приходите на трафикантите от превеждането на бежанците в Европа през миналата година са в размер между 5 млрд. и 6 млрд. евро.

В последните месеци обаче броят на бежанците рязко е намалял. Обяснението за това е затвореният "Балкански път", който ограничи движението на бежанците от Гърция към Северна Европа, а и подписаното в средата на март споразумение между ЕС и Турция за ограничаване на бежанския натиск.

От началото на 2016 г. до 12 май в Европа по различни маршрути през Средиземно море са пристигнали 188 300 души. По схемата за релокация на бежанци в 18 държави от ЕС са изпратени 1470 мигранти – 881 от Гърция и 591 от Италия. Най-много бежанци е приела Франция – почти 500 души. Четирима бежанци от Гърция е приела и България. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст