ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Скок на цената на бензина у нас прогнозират експерти

гориво бензиностанция горива бензин

Очаква се поскъпване на бензина и дизела на дребно, не само през изминалите месеци, но и през предстоящите. Това мнение изказа в ефира на националната телевизия енергийният експерт Атанас Тасев. 

Според него цените на горивата се определят по средиземноморския бренд. Ако цените на нефта падат, цените на горивата не падат, но когато се покачват, следва и промяна в цената нагоре. Производителите не искат да губят, затова те оставят на същите цени, понеже са купили на стара цена горивото. Също има и пазарна логика – става дума за изчисление на търсене и предлагане. 

Според него към средата на летния сезон може да се очаква покачване от около 10 стотинки на горивата, което е нормално, допълни той. Все пaк производителите, доставчиците и търговците  също търсят своя изгода, допълни той.

От своя страна говорителят на Комисията за защита на конкуренцията Марио Гаврилов пък заяви, че е възможно и наличие на картели, но засега още не може да се каже със сигурност, понеже тече производство на комисията по темата.

Той допълни, че санкциониране може да има само при наличие на договорка между компании да продават на едни цени бензин, но не може да се санкционира за високи цени на отделна бензиностанция. Все пак сме пазарна икономика.

За повишаване на цените на бензина на дребно у нас заговори и икономистът Владимир Каролев, коментирайки повишаването на цените на горивата през последните два месеца. 

Фалитът на Венецуела, войната в Либия, липсата на поддръжка на рафинериите в Нигерия и намаления добив в Канада и САЩ ще вдигнат още цената на петрола, обяви той в предаването "Здравей България" на Нова телевизия. 

Според него цeнaтa на горивата ще зaвиcи oт пoвeдeниeтo нa CAЩ нa пeтpoлния пaзap, ĸaĸтo и oт пoзициoниpaнeтo нa ИДИЛ, ĸoитo в пocлeднo вpeмe гyбят чacт oт зaвзeтитe тepитopии c нeфтeни paфинepии. Πpи изтeглянeтo cи джиxaдиcтитe yнищoжaвaт cъopъжeниятa и щe имa нyждa инвecтициитe дa бъдaт възcтaнoвeни, пocoчи Kapoлeв. 

"72 стотинки е минималната цена на дизела, дори направо да влиза от небето в резервоара заради акцизите и данъците", допълни той. 

"Когато се намеси държавата и има политическо говорене се вдига цената на бензина", обясни той кризата във Франция отпреди дни, когато по бензиностанциите липсваше гориво, или там където имаше бе лимитирано до 20 литра на човек.

Относно разликите в цените в бензиностанциите у нас Каролев коментира, че това е резултат от ценова политика. Големите вериги имат възможност да предлагат гориво, по-евтино с няколко стотинки, защото купуват повече количество.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст