ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Делото срещу ексшефа на разузнаването издиша

Кирчо Киров

Впечатляваща ефективна присъда, уважен граждански иск за милиони и лишаване от професионални права за повече от десетилетие. Подобни съдебни актове срещу лица по високите властови етажи у нас звучат като недоразумение. Затова е невероятно подобни санкции да отнесе бивш шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) с генералско звание. След 10 години на този пост Кирчо Киров знае прекалено много от мръсните тайни на прехода, за да влезе в затвора. А и тезата му, че делото срещу него всъщност е изпълнение на политическа поръчка, изглежда правдоподобна.  

Суровата за родната действителност присъда, която наложи на генерала Софийският военен съд, беше потвърдена почти изцяло от Военноапелативния, но с корекции, които поставят под въпрос обвинителната теза на прокуратурата. Въззивната инстанция потвърди наказанието от 10 години лишаване от свобода и конфискация на половината имущество на Киров, както и уважения в полза на НРС граждански иск в размер на 4 720 196 лева. Редуцирана е единствено забраната Киров да заема ръководна държавна или обществена длъжност, както и да упражнява определена професия или дейност, свързана с материални средства – срокът е намален от  15 на 13 години.

 Докладчикът по делото полковник Румен Петков е изразил обаче особено мнение, а съставът с председател Димитър Фикиин е оправдал Кирчо Киров по обвинението в извършено документно престъпление. Това поставя под сериозно съмнение твърдението на държавното обвинение, че за да улесни присвояването на парите, Киров е съставил над 1000 официални финансови документа с невярно съдържание. Според прокуратурата това е станало в периода от 2007 г. до 2011 г. с цел отчетните документи да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи за "специфични нужди на службата". Става въпрос за изпращането на агенти на мисии, за хотелски и квартирни наеми, за самолетни билети и други. Киров твърди, че тези разходи са направени по предназначение – за вербуване на информатори и за агентурни нужди.

Делото срещу ексшефа на НРС започна през април 2012 г. – няколко месеца след като Киров освободи поста. След това стана съветник на премиера Бойко Борисов по въпросите на сигурността в предишния кабинет на ГЕРБ. След първия в историята финансов одит на Сметната палата в НРС и в Национална служба "Охрана" Борисов уволни Киров, а прокуратурата обяви, че започва разследване. Преди това лидерът на РЗС Яне Янев, който също стана стана съветник на Борисов в началото на 2015 г., разгласи удобно за наличието на одитния доклад. И покрай злоупотребите на Кирчо Киров цитира и данни за "ловни оргии" на Първанов, плащани от НРС.

След като делото влезе в съдебна фаза обаче, всички заседания бяха засекретени, а някои от тях даже се провеждаха извън сградата на Съдебната палата, за да остане скрита самоличността на някои от свидетелите. Сред разпитаните бяха Бойко Борисов, експрезидентът Георги Първанов, съпартийците му в АБВ и бивши министри Румен Петков и Ивайло Калфин, експремиерът Сергей Станишев, бившият външен министър Соломон Паси, предшествениците на Кирчо Киров Димо Гяуров и Бриго Аспарухов. 

Не се чу някой от тях да е потвърдил присвояването на милионите. Показания в тази насока са дали явно свидетелите, чиито имена остават тайна. Аспарухов и Гяуров казаха само, че по тяхно време това не е можело да се случи, а Първанов отрече да е имал отношение към финансирането на службата. Никой не опроверга и тезата на подсъдимия, че начинът на отчитане на разходите в НРС е един и същ, определен е с два вътрешни документа от 1995 г., които не са променяни. Ако е вярно, че схемата за присвояване на средствата със съставяне на счетоводни документи (с вярно или невярно съдържание) е въведена от Киров, в нея би трябвало да са участвали и други служители. Разследван и подсъдим се оказа обаче единствено той. Присвоените средства не са открити у него и по нищо не личи да е изяснено къде са парите. 

Както след произнасянето на първата инстанция, така и след акта на апелативните военни магистрати Кирчо Киров свърза развоя на делото с политическата конюнктура в страната и като демонстрация "за пред чужденците". Първоначалната цел била да бъде ударен Първанов в битката му за председател на БСП срещу Сергей Станишев, както и да предотврати влизане на ексшефа на НРС в политиката. Той посочи директно сегашното ръководство на службата като инициатор на поръчката, чието съдържание било доказано и от изключително политизираната пледоария на прокуратурата. Генералът обяви още, че разполага с информация за оказван натиск върху съда "от хора, произлизащи от високи държавни институции".

"Решението на Военноапелативния съд очевидно е съобразено с актуалната политическа обстановка, с извършващата се "съдебна реформа" и с предстоящите президентски избори. Зад него стоят и хора, свързани с президентската администрация, които са оказали натиск върху решението на първата инстанция. Потвърди се нееднократно изразяваното от мен становище, че делото е заченато като политическо и се развива като такова. Не е нормално то да приключи пред втората инстанция след само едно заседание. Очевидно в рамките на няколко часа магистратите са успели да се запознаят с него в дълбочина, въпреки всеобщата оценка, че се касае за дело с голяма фактическа и правна сложност. Това поражда в мен основателно подозрение, че не всички членове на второинстанционния състав са се запознали с делото", коментира Кирчо Киров решението на Военноапелативния съд.

Парите обаче ги няма, а изискванията за секретност лишават данъкоплатеца от смислено обяснение за това как са плащани и отчитани оперативно-вербовъчни разходи за милиони. Както и каква полза са принесли за националната сигурност, заплахите за която Кирчо Киров коментира често по една национална телевизия.  "Аз, за разлика от моите предшественици, се включих лично в оперативната дейност и намирах информатори, до които само аз имам достъп", твърди генералът. Въпросът е обаче работил ли е с "правилните" информатори с оглед актуалната политическа обстановка.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст