ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

АБВ, Народен съюз и “Гергьовден“ се обединиха в политически съвет

румен петков

Съвместен политически и парламентарен съвет между АБВ, Народен съюз и „Гергьовден“ създават трите партии. Новината те обявиха на  съвместна пресконференция.

Обединието цели да формира политики и да подготвя законодателни инициативи и контрол на изпълнителната власт, обяви председателят на Управителния съвет на Народен съюз Светлин Танчев. Припомняме, че преди дни лидерът на АБВ Георги Първанов, че търси широка центристка коалиция и в ляво, и в дясно.

„Основните сфери ще бъдат борба с корупцията, съдебната реформа, социална политика и демографско развитие,и външна политика и национална сигурност. Този съвет ще се опита да контролира действията на изпълнителната власт, ще организираме различни дебати по различни важни теми за обществото”, уточни той.

Заради съвместните действия политически сили ще изтеглят и преразгледат внесените поотделно законодателни инициативи, за да паснат на политиката на съвета.

"Говорим за създаването на политически и парламентарен съвет между АБВ, Народен съвет и Гергьовден", каза от своя страна зам.- председателят на ПП АБВ Румен Петков и допълни, че се надява до края на тази седмица окончателният формат на съвета да бъде факт. Той уточни, че няма да се създава коалиция между тези партии. „Надяваме се до края на тази седмица да имаме окончателния формат на съвета”, каза още Петков.

„Неслучайно говорим за съвет. Ние запазваме идентичността си, но стремежът ни е да запазим тази алтернатива на властта, която липсва”, допълни Петков. По думите му форматът на звеното не се изчерпва с тези политически сили.

„Амбицията ни е да надхвърлим парламентаризма на по-сериозните теми. Да продължим сериозните президентски дебати”, допълни зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

За дълга

„Министерството на енергетиката е длъжно да даде много по-сериозна информация за кредита от около 1млрд. лева , който беше изтеглен зад гърба на българските граждани“, обяви още той.

По думите му, ведомството е длъжно да каже дали е вярно, че лихвата по кредита е повече от 6,5%.

„Трябва да са ясни мотивите, след като се тегли кредит за 1 млрд. лева, защо КЕВР обявява намерението си – ценообразуването да бъде замразено за следващия период от време. Също така министърът трябва да отговори, каква е вътрешната задлъжнялост на БЕХ и дали има задължения към АЕЦ „Козлодуй”, заяви Петков.

Той уточни, че трябва да стане ясно, след разплащането с американските централи БЕХ има задлъжнялост към АЕЦ „Козлодуй”.

„Да е ясно, че дали въпреки кредита продължаваме да изливаме пари в централите”, обясни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст