ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Анкара готова на помирение с Москва

Нуман Куртулмуш

Дипломатическите напрежения между Турция и Русия не са непреодолими и двете страни могат да нормализират по пътя на диалога отношенията си, засегнати сериозно от сирийската криза, заяви днес турският вицепремиер и говорител на правителството Нуман Куртулмуш, цитиран от АФП.

Не мисля, че нашите напрежения и проблеми са непреодолими или непоправими. Смятам, че това може да се уреди по пътя диалога, посочи Куртулмуш след края на заседание на правителството.

Отношенията между Анкара и Москва се влошиха рязко, след като на 24 ноември турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24 в района на турско-сирийската граница. Според Анкара самолетът е нарушил турското въздушно пространство, но министерството на отбраната на Русия твърди, че руският самолет се е намирал на сирийска територия и че не е имало нарушаване на въздушното пространство на Турция. След инцидента Русия въведе редица икономически санкции срещу Анкара и призова руските туристи да не посещават Турция.

Нито Русия, нито Турция могат да си позволят лукса да се лишат една от друга, заяви Куртулмуш.

Изказването му е направено, след като руският президент Владимир Путин заяви миналата седмица, според информации в турските медии, че Русия иска да възобнови отношенията си с Турция и очаква конкретни стъпки от Анкара. Той поиска също извинения от страна на Анкара.

По този повод Куртулмуш не даде ясен отговор, но повтори, че ако турската авиация е знаела, че става дума за руски самолет, тя е щяла да действа по различен начин.

Турция не е свалила умишлено този самолет, увери Куртулмуш. Той подчерта, че самолетът е бил неколкократно предупреден, че нарушава въздушното пространство.

Според наблюдатели новото турско правителство начело с премиера Бинали Йълдъръм – верен съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган, се стреми да нормализира отношенията на Турция с редица бивши регионални партньори, включително Русия и Израел.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст