ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Фед ще повиши лихвите, категорична е Йелън

Председателя на Фед Джанет Йелън

Федералният резерв би трябвало да повиши лихвените проценти "през ​​следващите месеци", ако съживяването на икономиката е в рамките на очакваното и този растеж продължава да генерира нови работни места. Това заяви президентът на Централната банка на САЩ Джанет Йелън, засилвайки по този начин вероятността за вдигане на основната американска лихва през юни или юли.

"Подходящо е Фед постепенно и предпазливо да увеличим федералната фондова лихва с течение на времето, като има вероятност за подобен ход през следващите няколко месеца", отбеляза тя в своя реч пред Харвардския университет.

Коментарите на Джанет Йелън сякаш съвпадат с мненията на други нейни колеги, които заявиха през последните дни, че прогнозират две или три вдигания на лихвените ставки до края на годината, като някои от тях предложиха, че подобна стъпка е възможно да стане факт още на следващото заседание на Фед на 14-ти и 15-и юни.

Въпреки че изрази предпазливост относно прекалено стръмно повишение на лихвените проценти, тя увери, че икономиката на САЩ е започнала да се възстановява от слабото си представяне през зимата и че инфлацията ще нарасне към целевото ниво от 2 процентни пункта.

Йелън също така очаква пазарът на труда да продължи да се подобрява въпреки досегашния голям напредък, тъй като вижда "възможно допълнително засилване".

Шефът на Фед не посочи конкретно заседание, на което може да бъдат вдигната основната американска лихва, но нейните коментари засилиха пазарните очаквания, че централната банка е все по-близо до това.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст