ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борислав Богоев: КФН не подозира за съществуването на някои проблеми

кфн

Има много проблеми, по които Комисията за финансов надзор не се произнесе, а за други не подозира, че съществуват. Комисията е повече бухалка за наказване на немирните, отколкото регулатор, и именно това е една от причините част от инвеститорите да се изтеглят от българския капиталов пазар. Това заяви в предаването „Преди всички“ Борислав Богоев, финансов експерт и бивш заместник-председател на Комисията, в коментар за работата ѝ преди изтичането на мандата на настоящия председател Стоян Мавродиев, без да е започнала процедура за избор на нов.

Богоев даде пример с недалновидната политика на Комисията по отношение на пенсионните и застрахователните компании и т.нар. "стрес тестове", като обясни, че мениджмънтът на КФН не е предвидил паралелното извършване на тези тестове едновременно с банковите, както и затрудненията, породени от недостатъчния брой на проверяващите лица. Богоев определи това като нормативна немощ и непознаване на ситуацията в страната.

Запитан дали КФН носи отговорност за факта, че Фондовата борса има по-малки обороти от Женския пазар, той изтъкна: Ако Комисията за финансов надзор не носи отговорност за Фондовата борса, кой трябва да носи? Асоциацията на млекопроизводителите или не знам кой? Разбира се, че носи, защото това е органът, който освен функциите по контрол, проверка и спазване на законността, отговаря и за стимулирането на всички тези пазари, които са в нейната регулаторна рамка, а тя всъщност нищо не направи по въпроса за стимул на развитието на Фондовата борса в България. Напротив. Направи всичко възможно тези инвеститори, които бяха на територията на страната, да се оттеглят.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст