ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Борисов: Българо-гръцката газова връзка е сред приоритетите ни

борисов

Един от основните приоритети на българското правителство е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Затова страната ни залага на реализацията на интерконекторите със съседните страни и особено на този с Гърция, заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на външните работи на Гърция Никос Кодзиас.

Гръцкият външен министър пристигна у нас за участие в Срещата на министрите на външните работи на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

„Това е стратегически важен проект не само за България и за Гърция,но и за целия регион на Югоизточна Европа“, подчерта Борисов.

Кабинетът пристъпи към реализацията на проекта с увеличена държавна гаранция за него от 80 млн. евро в бюджета за 2015 г. на 110 млн. евро в настоящия бюджет.

Борисов и Кодзиас посочиха, че с подписването на Окончателното инвестиционно решение в края на 2015 г. се премина към реални действия за изграждане на между системната връзка и очакванията са тя да бъде въведена в търговска експлоатация в средата на 2018 г. Премиерът информира госта си, че се очаква през юни да стартира втората фаза на пазарния тест на проекта за подаване на обвързващи оферти. Първата е приключила през април, като девет компании са подали оферти за резервиране на над 4,3 млрд куб. м природен газ годишно.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст