КЗК санкционира „Сименс“ ЕООД за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне

кзк

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение по чл. 37а от ЗЗК от страна на „Сименс“ ЕООД и наложи на дружеството имуществена санкция в размер на 35 000 лева. Производството е образувано по искане на „Брайт Инженеринг”ООД, което във връзка с възложена обществена поръчка от „ЕВН Топлофикация България“ е отправило до „Сименс“ ЕООД запитване за оферта на резервни части (маслоуплътнения) за парна турбина Siemens, като от страна на дружеството е изпратен отговор до „Брайт Инженеринг”ООД с немотивиран отказ за офериране на процеснте резервни части.

 „Сименс“ ЕООД- представител на производителя на тези резревни части – „Сименс Индъстриал Турбомашинъри“ с.р.о. Бърно, Република Чехия,  е в по-силна позиция при договаряне по смисъла на чл. 37а от ЗЗК спрямо „Брайт Инженеринг“ ООД в конкретното правоотношение и,  възползвайки се от това, осъществява действия, които нямат обективно икономическо основание и са в противоречие с добросъвестната търговска практика.

Вследствие на недобросъвестния отказ от страна на „Сименс“ ЕООД за „Брайт Инженеринг“ ООД настъпват реални негативни последици, като  поведението на ответното дружество е в състояние да увреди и интересите на потребителите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст