Туск: Европа трябва да се раздели с утопичните си мечти

туск

Европейският съюз трябва да се откаже от своите "утопични мечти" за все по-тясна интеграция, за да се прелори с нарастващия евроскептицизъм, заяви Доналд Туск, цитиран от БНР. Председателят на Европейския съвет каза, че лидерите на блока трябва да се концентрират върху практични мерки като подсилването на границите и банковия съюз.

"Ние днес сме отговорни, че посрещаме реалността с най-различни утопии – утопията за Европа без национални държави, утопията за Европа без противоречащи интереси и амбиции, утопията за Европа, налагаща своите ценности на останалия свят", изтъкна бившият полски премиер.

Той уточни, че ръководителите на ЕС, подкрепящи "утопичните илюзии" за обединена Европа, са загубили контакта с народите си и рискуват да загубят надпреварата с евроскептичните популисти, решени да разрушат общността.

Доналд Туск отправи критиките си в реч пред консерватори от ЕС, сред които и много поддръжници на идеята за по-федерална Европа.

Туск предупреди за "драматични последици", ако Великобритания напусне Европейския съюз. Той призова европейските лидери да влагат същата енергия и усилия като хората, които искат да разбият съюза.

Междувременно премиерът на Испания Маниано Рахой предупреди, че последиците от евентуалното излизане на Великобритания от ЕС след референдума по-късно този месец ще бъдат "много негативни за британските граждани".

В реч в Мадрид той заяви, че хората от Обединеното кралство ще загубят правото си на свободно придвижване, работа, ще понесат затруднения с бизнеса в най-голямата икономическа зона в света. Над 300 хиляди британци живеят в Испания, 35 процента от които са пенсионери.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст