Вдигат студентските стипендии с 20 процента

Парламент Меглена Кунева

На проведените пет срещи между МОН, студентските съвети, Съветът на ректорите, МФ и Министерски съвет успяхме да се обединим около някои нормативни промени като още от тази година вузовете ще получат 20 % бюджетно увеличение на стипендиите си от вътрешни резерви в системата. Това заяви министърът на образованието и науката Меглена Кунева на брифинг в сградата на МОН.

Кунева обяви и че ще се въведат стипендии само за успех, вместо сегашната задължителна комбинация от успех и доход. Тя добави, че се запазват стипендиите по „Право“ за сираци и майки на деца с увреждания. Според вицепремиерът само така можело да стане ясно, че държавата ще изпълни ангажимента си и ще подкрепи студентите.

По повод проблемите с европейските стипендии, които са били широко обсъждана тема по време на срещите между МОН и студентските съвети, Кунева обясни, че към момента студентите одобряват политиката за европейските стипендии и не искат промяна в нея и добави, че европейските стипендии не са просто пари за българското образование, а са средства за да се подпомагат хора, които не могат да се справят с проблемите и недъзите на българската икономика.

От МОН допълниха, че средствата, които ще бъдат предоставени до края на тази година за стипендиите са около 1 млн. лева, а до края на следващата близо 3 млн. лева като на всеки университет му е дадено правото сам да разпределя 20-те % бюджетно увеличение. Стана ясно още,че вече ректорите ще могат да отпускат специална наградна стипендия за научни постижения до 300 лева, която досега е била 200 лева.

В края Меглена Кунева поздрави студентите за високата им политическа култура. По думите й без такава култура, резултатите от срещите нямало да са толкова добри.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст