Антимафиотски стрес за Мечката и Кюфтето

бургас кюфтето

Мащабна спецакция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" в четвъртък (2 юни) разбуни духовете в Бургас. Общо 15 души бяха арестувани, сред тях и представителят за града на охранителна фирма VTA Николай Мечков- Мечката. В операцията, проведена под наблюдението на специализираната прокуратура, участваха антимафиоти, служители от "Криминална полиция" към Областната дирекция и жандармерията. Тя е предназначена да се осъществи задържане на членове на организирана престъпна група, занимавала се с принуда, с нанасяне на телесни повреди, унищожаване и увреждане на имущество, палежи и трафик на хора, информираха от спецпрокуратурата.

Сред арестуваните е и известният в криминалните среди в Бургас Петър Биберов-Кюфтето, който държи под наем пералнята в хотел "България". През 2008 г. Биберов и 14 негови хора бяха пратени на съд за разпространение на наркотици. А през октомври 2014 г. Кюфтето пък бе арестуван по обвинение, че е участвал в група за търговия с гласове.

В същата група влизаше и сегашният градски шеф на VTA Николай Мечков. Той е безспорен авторитет в криминалните среди в Бургас. През 2008 г., докато първият доказан наркобос у нас Димитър Желязков – Митьо Очите търкаше наровете на затвора, Мечков се опита да се настани в освободената ниша. Дейността на организираната от него група беше разследвана повече от шест месеца от Окръжна прокуратура и регионалното звено "БОП" в Бургас. Мечков и хората му бяха подслушвани и записите от СРС-тата разкриха любопитни факти за разпространението на дрога в Бургас. Бандата на Мечков замествала истинските имена на продаваните наркотици с алегории и неологизми. Канабисът наричали "каше" и "хмел", кокаинът – "американо", "бяло вино" и "ризи", а за амфетамини употребявали "смолец" или "смоландец", "бонбони", "вятър", "вятърни мелници", "българи", "БГ", "кореком", "виагра", "желенце". Били засечени и разговори с поръчители на наказателни акции с кирки, които хората на Мечков забивали по автомобилите на длъжници и конкуренти. Година по-късно Мечков и хората му, които се прочуха като Бандата на кирките, вместо зад решетките се озоваха на свобода срещу парична гаранция от 3000 лв. за всеки, тъй като изтече законовият едногодишен срок за предварително разследване.

Докато протичаше спецоперацията в Бургас, стана известно, че МВР ще командирова 730 полицаи по Черноморието, за да гарантират сигурността и безопасността на туристите. От тях 550 полицаи ще са на територията на ОД МВР-Бургас. Основното рисково място е курортът "Слънчев бряг". Ще бъдат изпратени основно служители от "Охранителна полиция", но в активния сезон се предвижда присъствието им да бъде подсилено с разследващи полицаи и с оперативни работници. Освен това по Черноморието ще се появят и съвместни патрули с полицаи от  Чехия и Румъния.

За всички тези намерения съобщи вътрешният министър Румяна Бъчварова, която се срещна с посланици и представители на дипломатически мисии на страни, чиито граждани предпочитат България за туризъм и почивка. Бъчварова ги увери, че министерството полага всички усилия за по-добра организация в случаите, когато чуждестранни граждани искат да подадат жалби за нарушения. Тя обеща, че по Черноморието ще се провеждат повече специализирани полицейски операции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст