Арест за мъж заради участие в телефонни измами за 13 000 лева

човек с белезници

На 2 юни 2016 г. по искане на Районна прокуратура – Стара Загора състав на Районен съд –  Стара Загора взе постоянна мярка „задържане под стража“ спрямо Иван Г. на 48 г., привлечен като обвиняем по досъдебно производство за това, че в условията на продължавано престъпление, в съучастие с неустановено до момента лице, с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага възбудил и поддържал у две отделни лица заблуждение, и с това причинил имотна вреда  – престъпление по член 209 алинея 1 във връзка с член 26 алинея 1 във връзка с член 20 алинея 2 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното срещу Иван Г. досъдебно производство е установено, че на 26 януари 2016 г. в гр. Стара Загора, по телефона на 77-годишна жена от гр. Стара Загора позвънил неустановен към момента мъж, който се представил за неин познат от гр. София. Той помолил пострадалата да му съдейства, като заплати сумата от 3 000 лева, за да се освободят от митницата климатици, които бил поръчал от Република Германия. Жената отговорила, че към момента разполага с исканата сума и малко по-късно предала сумата от 3 000 лева на Иван Г.

На 29 януари 2016 г. в гр. Стара Загора по телефона на 88-годишна жена от гр. Стара Загора позвънил неустановен към момента мъж, който се представил за неин братовчед. Той помолил пострадалата да му помогне, тъй като бил поръчал хладилници за учебно заведение, но те били откарани в търговски обект на известна верига за електроуреди. Следвало да се заплати цената на хладилниците, за да могат да бъдат доставени в учебното заведение. Тъй като пострадалата била възрастна, „братовчед“ й щял да изпрати човек на адреса, за да вземе парите и  да се заплатят хладилници, които се намирали в търговски обект. По-късно същия ден жената предала сумата от 10 000 лева на Иван Г.

Така получените суми Иван Г. носел и оставял близо до гр. Русе,  в автомобилна гума под пътна табела, откъдето ги взимал неустановения до момента съучастник.

Иван Г. е криминално проявен и осъждан два пъти – на „пробация“ и на условно лишаване от свобода за престъпления от общ характер

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Иван Г. е извършил престъплението, за което са привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Взетата спрямо Иван Г. мярка за неотклонение “задържане под стража” може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд-Стара Загора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст