Общ кандидат-президент ще спечели на първи тур

Парламент Найден Зеленогорски

Моето лично усещане е, че това правителство и това мнозинство ще си изкарат целия мандат.

Когато си политик и си на висш пост, трябва да си максимално осветен, за да не се поддаваш на изкушения.

Доверието между политическите сили в Блока е доста разклатено. И то не само по отношение на това, че една част подкрепят мнозинството, а другата част са в опозиция.

 

Г-н Зеленогорски, антикорупционният закон мина на правна комисия, но дали това ще се случи и в пленарната зала? Знаем, че често пъти там нещата се обръщат.

– Честно казано, положихме доста усилия, за да убедим колегите от Патриотичния фронт, че между първо и второ четене законопроектът може да бъде огледан внимателно в детайли, да бъде подобрен, да вземем предвид техните опасения по някои спорни текстове. При положение че всичко мина така благоприятно в правна комисия, нямам притеснения за гласуването в зала, макар че човек никога не може да бъде сто процента сигурен.

Всъщност това е законопроект, от който обществото се нуждае. Той е готвен от г-жа Кунева и нейния екип, но е акт на МС и в този смисъл не мисля, че е възможно и допустимо мнозинството да го бламира. Иначе част от колегите имат опасения по отношение на анонимните сигнали и на обратната тежест на доказване. Но това са неща, които между двете четения могат да бъдат изчистени и изгладени. Знам, че хората, които са във властта, на високи постове изпитват известен страх. Но според мен е логично и нормално, когато се разпореждаш с милиони, с парите на данъкоплатците и на ЕС, да има сериозна система на контрол, която при нарушения и престъпления да действа адекватно. Вече трябва да си наясно, че когато си политик и си на висш пост, си максимално осветен, за да не се поддаваш на изкушения.

Вие предупредихте, че този закон е червената Ви линия, и ако не мине, ще напуснете управлението. Дали той ще бъде приет само за да се запази коалицията и да не падне правителството, или защото депутатите са убедени в това, за което говорите?

– Силно се надявам, че депутатите са осъзнали, че обществото има нужда от този закон и от мощна борба срещу корупцията. Да погледнем само последните дни – в челната тройка сме по източване на еврофондове според ОЛАФ. По отношение на корупционни механизми отново сме в тройката в ЕС. Това означава, че имаме проблеми. Никой не може да се справи с корупцията на сто процента, но бихме могли да я намалим поне на средноевропейски нива. Силно се надявам, че този закон ще бъде приет, защото обществото и нашите партньори очакват това, а не защото сме казали, че евентуално ще напуснем управлението. Това съм го заявил още преди шест-седем месеца и никой не би трябвало да се изненадва. За себе си този въпрос съм го решил. Предполагам, че и колегите, които подкрепят правителството, ще постъпят по същия начин, защото ние искаме реформа.

Ето, случиха се промените в конституцията, в Закона за съдебната власт, сега предстоят по-мащабните промени в него, както и приемането на антикорупционния закон. Това са все теми, които са от изключително значение за нас. Казвам това, защото смятам, че ние, които подкрепяме мнозинството, постъпваме правилно, като всекидневно, последователно, с натиск се стараем да осъществяваме реформи.

Преди дни Радан Кънев пак заговори, че Реформаторският блок трябва да стане единен политически субект, с единно ръководство, а до неотдавна твърдеше, че е изчерпан проект. Как си обяснявате това негово обръщане?

– Г-н Кънев е уважаван мой колега. Понякога се разминаваме в оценките си за ситуацията и за целите и пътищата, по които можем да ги постигнем. Но е факт, че ние още преди три месеца поставихме темата за пътната карта и за консолидацията на Блока – и по какъв път да го направим и в какъв период от време. Сега колегите поставиха тази тема и в контекста на президентските избори. За тях е логично да има конгрес, на който евентуално да се изберат нови органи за управление на Блока, лидер, граждански съвет и да се издигне кандидат за президент. Според мен да обвързваме едното с другото в този момент е неправилно. Нека не се залъгваме, но за съжаление през последните месеци си нанесохме доста рани, които трябва да позаздравеят. Доверието между политическите сили в Блока е доста разклатено. И то не само по отношение на това, че една част подкрепят мнозинството, а другата част са в опозиция. Докато това доверие не бъде възстановено, да си мислим, че просто един конгрес, на който един ще спечели лидерство примерно с 51% срещу 49, и от това ще станем по-консолидирани, не е най-правилното решение. Да не говорим, че в чисто технологичен план не виждам как от днес за утре ще организираме конгрес и ще издигнем кандидат за президент, при положение че изборите чукат на вратата.

Ние не можем да си позволим да издигнем кандидат по-късно от 20 юли. Е, можем ли да организираме конгрес до тази дата? Напълно невъзможно. Най-добре е сега да се фокусираме върху президентските избори, да направим един успешен резултат на тях и после на базата на подобрената среда да вървим към форма на консолидация. СДС и БЗНС ясно са казали, че няма да си разпускат партиите и не могат да се влеят в нова партия. Ние още не сме намерили пътя и механизма, по който ще се консолидираме. ДБГ смята, че това трябва да стане на федеративен принцип, както е ЕС. Тоест, първо трябва да видим този план за развитието на Блока, да си набележим стъпките, механизмите и да вървим по тях. За мен е абсолютно невярно, че утре избираме един човек, който става лидер, и всичко се оправя. Винаги съм твърдял, че РБ е отбор без суперзвезди, но играе добре, защото всеки си знае мястото и си върши работата. Няма лошо да има и звезди, но екипът е преди всичко.

ДБГ предлага обща президентска кандидатура на ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторите, но ДСБ не искат патриотите в това обединение. Защо?

– Колегите от ДСБ си попромениха мнението, защото в началото те категорично подкрепяха идеята да привлечем Патриотичния фронт в мнозинството. Мисля, че това е правилната идея. И в момента е по-логично и нормално да сме заедно, за да може срещу евентуална консолидирана левица да изправим консолидирана дясно-център патриотична кандидатура, която да спечели на първия тур. Да се твърди, че левицата няма шансове, просто не е вярно. Преди време те тръгнаха от нищото и спечелиха президентските избори, после спечелиха и парламентарни избори и поеха управлението на държавата. Аз допускам, че това е възможно, и поради тази причина не е хубаво да се отива на риск балотаж. Балотажът е голям риск дори и за силен десен кандидат.

Ако не успеете да стигнете до обща кандидатура на управляващото мнозинство, как ще определите номинация на Реформаторския блок? Някои от партиите предлагат вътрешни избори.

– СДС искат вътрешни избори. След последната дискусия ми се струва, че сме по-близо до кандидатура на Блока. При положение, че ГЕРБ искат да си издигнат партийна кандидатура, то по-логично и нормално е РБ да участва със свой собствен кандидат. Убеден съм, че той може да се представи добре и да постигне значим резултат.

Ако си спомняте, СДС вече веднъж проведе вътрешни избори (Желев – Стоянов), които не се оказаха много удачни. Каква е гаранцията, че няма да има машинации и манипулации, както при преференциите например?

– СДС е правил вътрешни избори няколко пъти. Аз самият съм участвал в такива като кандидат за народен представител през 1997 година. Има и плюсове, има и минуси. Аз твърдя, че в момента няма чисто технологично време, за да се осъществи всичко това. Освен това, ако направим отворен тип вътрешни избори – такива, за каквито вие говорите – съществува вероятност да има намеса отвън. Защо не някоя друга политическа сила да ни моделира резултата. Абсолютно е възможно.

Надявам се в идните две заседания на Изпълнителния съвет да напреднем с обсъждането, защото наистина нямаме време. И ако се окаже, че сме притиснати от времето и няма кооперативни действия за обща кандидатура на мнозинството, може би ще трябва да се огледаме и да преценим коя личност да издигнем като кандидатура на Блока.

Радан Кънев вариант ли е?

– Не сме обсъждали още имена. И не бих искал да влизаме в конкретика, защото и моето име се е завъртяло, и по тази причина става много лично. Нека първо да решим каква концепция ще следваме. После да видим какво искаме от този президент, какво трябва да върши. След това – какъв е профилът му. И накрая да търсим човека. Това е пътят. Но той стана толкова дълъг, че не виждам как ще го изминем за толкова кратко време.

Меглена Кунева не зададе ли едни критерии за кандидатура, като посочи вас за еталон? Някои даже го изтълкуваха, че ви издига.

– Да, така е, имаше журналистически спекулации. Не знам дали аз съм еталонът, или някой друг. Но при всички случаи в демократичните среди има добри кандидати – и политици, и по-цветни личности, дори изненадващи. Една добра дискусия и интелигентно решение могат да ни дадат доста шансове.

Готов ли е Реформаторският блок за предсрочни избори? Това правителство трудно ще издържи дълго с подкрепата на плаващи мнозинства.

– Моето лично усещане е, че това правителство и това мнозинство ще си изкарат целия мандат. Убеден съм, че едни успешни президентски избори, ако всички сме разумни, ще препотвърдят пътя, по който вървим. По начина, по който го направиха местните избори както по отношение на ГЕРБ, така и по отношение на Реформаторския блок. Не е нужно да бързат да ни отписват. Мисля, че реформите вървят добре. Разбира се, винаги може да вървят и по-бързо, и да бъдат по-дълбоки. Какво ще ни донесат едни предсрочни избори освен изгубени шест месеца в разправиите около тях? Ако Реформаторският блок и останалите политически сили се явят, както досега, ще има горе-долу едни и същи резултати. Единствената изненада може да е някаква протестна политическа сила – дали "Шоуто на Слави", или друга, която ще вкара 10-15 депутати в парламента. Освен това нямам впечатление, че в обществото има очакване за предсрочни избори. Ако имаше такива, нямаше сто човека да протестират по разни поводи, а щяха да са 20 хиляди. И няма да е само в София, а в цялата държава.

 

Найден Зеленогорски е роден на 2 септеври 1961 г. в с. Садовец, Плевенско. Завършва икономика в УНСС, а по-късно специализира "Мениджмънт и маркетинг" в Ротердам, Холандия. През 1999 г. е избран за кмет на Плевен. Преизбран през 2003-а и 2007 година. Заместник-председател на ДБГ. Народен представител в 38-ото и 43-ото НС. Семеен, с едно дете.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст