ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Саудитският Грийнспън се оттегли

ОПЕК

Цените на черното злато се понижиха с повече от 1% на 2 юни, след като съвещанието на Организацията на държавите – износителки на петрол, във Виена приключи, без да бъде договорен таван за производството на картела. Пазарните играчи проследиха с огромен интерес интригата около евентуалното повторно въвеждане на колективна квота за добив, която предложи Саудитска Арабия, или на индивидуални квоти – по инициатива на Иран. ОПЕК обаче не успя да постигне споразумение за производствената си политика или за нов таван на добитото черно злато. И единствено Саудитска Арабия пое ангажимент да не наводнява пазара с допълнителни количества гориво. Което предполага смекчаване на досегашната й решимост да защитава пазарния си дял дори с цената на свръхпроизводство, което се оценява на 1.5-2 млн. барела на ден.

Най-доволен от липсата на конкретност е министърът на петрола на Иран – Биджан Занганех, който пристигна във Виена с категоричното намерение да не се отказва от нито един добит барел нефт, докато пратките от гориво не достигнат количеството преди санкциите.  

За генерален секретар на ОПЕК бе избран министърът на петрола на Нигерия – Мохамед Баркиндо. Той наследява на поста 76-годишния либиец Абдула Ел-Бадри, който изпълняваше тази длъжност девет години. Ел-Бадри трябваше да се оттегли през 2012-а, след като бе начело на ОПЕК максималните два мандата, но членовете на организацията все не успяваха да се споразумеят кой да бъде неговият приемник. Така че поне по отношение на ръководството в картела вече цари хармония.

Петролните контракти от сорт "Брент", с доставка през август, поевтиняха с около 60 цента и към края на европейската търговия в четвъртък се разменяха срещу 49.09 щ. долара за барел. А фючърсните контракти на щатския сорт WTI, с доставка през юли, загубиха 1.47% от пазарната си оценка – до 48.30 щ. долара за барел гориво.

Съвещанието на 2 юни бе първото за новия министър на петрола на Саудитска Арабия – Халид ал-Фалих, който през миналия месец смени емблематичния Али ал-Наими. Промени се и традиционният ритуал от последните две десетилетия – сутрешната разходка на Ал-Наими до прочутата "Рингщрасе" във Виена (при всяка среща на картела в австрийската столица) в компанията на станалите на зазоряване дузини от репортери. Ал-Наими ръководи най-важното саудитско министерство 21 години (от 1995-а до май 2016-а) и присъства на 70 съвещания на ОПЕК на различни места по света – Виена, Рияд, Каракас, Луанда, Бейрут и Джакарта. А кратките му коментари пред легионите на репортерите и фотографите и от телевизионни камери често удивляваха туристите в австрийската столица, които се питаха коя ли холивудска звезда е пристигнала в града. Всяко изражение на Ал-Наими се следеше зорко като знак за евентуална промяна на петролната политика на най-големия световен износител на черно злато. А усмивките и радостното му изражение в повечето случай бяха сигнал, че Саудитска Арабия очаква ръст на нефтените котировки. Подобни зорки наблюдения напомняха за вниманието към бившия председател на Федералния резерв Алън Грийнспън, когато експертите от бранша анализираха дори дебелината на портфейла му като евентуална насока за посоката на движение на щатските лихвени проценти.

Когато Бен Бърнанке смени Грийнспън, Уолстрийт трябваше да учи нов език и нов стил. Точно както и търговците под 45-годишна възраст на световния енергиен пазар, които никога не са имали досег с друг министър на петрола освен с Ал-Наими.

За разлика от предшественика си, Ал-Фалих засега предпочита дискретността. Той пристигнал пръв от колегите си във Виена още на 30 май, като избягал от медийния интерес и влязъл в хотела си през страничен вход. На следващия ден посетил секретариата на ОПЕК недалеч от "Рингщрасе" и инспектирал залата за среща с колегите си на 2 юни, свидетелства присъствало на визитата лице. Ранното пристигане в австрийската столица дало възможност на Ал-Фалих да се срещне с хора от други делегации и с представители на петролни компании, поканени на срещата в четвъртък. Идеята била да се търси консенсус и да се сложи край на разприте в ОПЕК, което да покаже жизнеността на картела.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст