Франция пусна антитерористично смартфон приложение за Евро 2016

SAIP

Френското правителство стартира смартфон приложение, което информира потребителите за възможни терористични атаки и ще предоставя информация за осигуряване на безопасност, съобщи TheVerge.

Министерството на вътрешните работи обяви, че създаването на приложението е било необходимо поради предупрежденията на официални лица от Франция и други страни, че Европейското първенство по футбол, което започва в петък в Париж може да бъде мишена за терористични атаки.

Приложението, наречено SAIP (Система за предупреждение и информация на популацията) ще  предоставя информация, съобразена с местоположението на всеки потребител и ще предупреждава потребителите за по-малко от 15 минути след потвърждаването на инцидента. Използващите апликацията ще могат и да споделят сигнали директно в социалните медии. Приложението ще бъде на разположение на френски и английски език, и ще бъде безплатно за изтегляне на системите IOS и Android.

От властта във Франция изразиха надежда, че мобилната апликация ще улесни разпространението на надеждна информация в социалните мрежи по време на атака, което ще облекчи спешните телефонни линии в страната.

Стартирането на приложението идва ден след кат службите на Великобритания подадоха сигнал за "висока степен на опасност от тероризъм" по време на Евро 2016, а Държавният департамент на САЩ от своя страна публикува предупреждение за всички пътуващи в Европа.

Реакцията на френските власти се изрази в набирането на близо 100 хиляди служители по сигурността, които ще бъдат заети с охраната на стадиони, фен зони, както и други области, по време на турнира.

Междувременно френското правителство публикува и гид на английски език за това как да се защитим по време на терористична атака в рамките на първенството.

Силите за сигурност също ще използват и безпилотни самолети, за да осъществяват надзор над групите фенове по улиците на Франция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст